Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

besseldekker
besseldekker - 26-02-2016 20:50:27
Geldzaken & Recht

Dubbele aanslag belasting in 2016?

beste reanstra, de misvatting is blijkbaar dat er een algemeen "overgangsjaar" zou bestaan. dat is er niet. wel kunt u persoonlijk in een overgangssituatie terechtkomen. dit gebeurt met name als u vorig jaar één inkomstenbron had, waarvan ook daadwerkelijk loonheffing werd ingehouden. die loonheffing zal, naar je mag aannemen, ongeveer correct zijn. dan hebt u dus in 2015 uw belasting over 2015 betaald. maar door afwijkingen kan er natuurlijk, zoals altijd, nog een definitieve aanslag volgen. dit alles betreft het vorige jaar.

dit jaar hebt u in ieder geval inkomsten uit twee bronnen. van beide zal loonheffing worden ingehouden, maar als u die inkomstenbronnen bij elkaar optelt, komt u hoogstwaarschijnlijk in een hogere schijf terecht. met andere woorden, er wordt iedere maand te weinig ingehouden. dat wil de belastingdienst corrigeren, en wel meteen in het lopende jaar. uw inhouding is immers te laag? en stel dat svb en pensioenfonds wél het juiste bedrag konden inhouden (dat kan niet), dan was u dat bedrag toch ook maandelijks aan belasting kwijt?

het argument dat u dit in 2017 niet opnieuw overkomt, snijdt hout. de voorlopige aanslag (va) voor 2016 zal ongeveer kloppen, hoop ik voor u, en anders kunt u een wijziging aanvragen. (uw pensioenbedragen zullen redelijk voorspelbaar zijn.) dit is hierboven al aangegeven. dus in 2017 betaalt u weer bij, maar dan voor 2017. van 2016 bent u dan in principe af — nogmaals, als de va klopt. en inderdaad, zo'n va kunt u in maandelijkse termijnen betalen (doorgaans 11, niet 10). dus net alsof de uitkerende instanties dat bedrag inhielden op uw pensioenen.

dit alles heeft niets met gepensioneerden te maken: het overkomt in principe iedereen die overgaat van één naar twee inkomstenbronnen. de opmerking over "zielige bejaarden" is al helemaal off-topic. maar dat zou een andere discussie zijn.