Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

besseldekker
besseldekker - 03-03-2016 02:31:20
Vrije tijd & Tuin

Twaalfenhalfjaar of twaalvenhalfjaar?

De beste bron voor ál dit soort spellingvragen is de woordenlijst (http://woordenlijst.org/#/" target="_blank">http://woordenlijst.org/#/). type gewoon een paar mogelijkheden in, waartussen u twijfelt. wat tevoorschijn komt, is in ieder geval juist. probeer het maar eens met "twaalfenhalf" (goed) en "twaalvenhalf" (fout).

let op: "twaalfenhalf jaar" is correct, maar in "twaalfenhalfjarig" moet juist géén spatie. dat wordt ook niet beweerd op de website van onze taal, waarnaar gerbera verwijst: dat artikel gaat in wezen over samenstellingen/afleidingen waarin een cijfer voorkomt (in tegenstelling tot letters). wat onderaan dat scherm staat, is daarmee niet in tegenspraak. alleen, "twaalfenhalfjarig" komt in de woordenlijst niet voor.

kleinigheidje: het is waar dat "twaalf-en-een-half-jarig", dus met "een" erin, met koppeltekens wordt gespeld, de zgn. streepjes, maar dit heeft er niets mee te maken dat het een samenstelling betreft. want dat zijn de andere woorden ook.

lijstje van correcte vormen:

twaalfenhalf jaar
twaalf en een half jaar

twaalf-en-een-half-jarig