Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

go
goofert - 23-03-2016 14:54:08
Computers & Telefonie

M'n laptop is door criminelen gecrypt en versleuteld,wat kan ik daar aan doen

beste anneke, goede antivirus software (regelmatig updaten) beschermd ook tegen ransomware, en voorkomt dit soort toestanden. belangrijk is om te weten
met welk virus je pc is geinfecteerd. dit kan je doen door je pc op te starten vanaf een usb stick of cd/dvd met recente antivirus software. bijvoorbeeld (gratis) rescue cd of hitmanpro-kickstart. je kan ook proberen de pc in safemode + network op te starten vanaf: http://www.surfright.nl/nl/downloads/ en hitmanpro-kickstart uit te voeren. als blijkt dat je pc is besmet met cryptowall of een variant daarvan, dan ben je de sjaak. deze ransomware, encrypt de bestanden op je pc. de eerder genoemde software kan dan alleen het virus verwijderen. maar de sleutel om de versleutelde bestanden terug te zetten is niet bekend, dus deze kunnen niet meer worden hersteld. zover ik weet is er een virus variant (teslacrypt) waarbij het wel mogelijk is om de bestanden te herstellen, hiervoor is een gratis tool beschikbaar zie https://www.security.nl/posting/426482/gratis+tool+geeft+ransomware-slachtoffers+bestanden+terug , dit werkt alleen als de masterkey zich (nog) op de pc bevind (ik heb verder geen idee hoe dit werkt). als je alleen het virus hebt verwijdert, en je pc toch niet boot, kan je proberen om een system restore te doen. anders de harddisk van je computer aan een andere pc koppelen, en kijken wat er nog te redden valt. misschien heb je mazzel en is er sprake van een lockout virus en is er van encryptie helemaal geen sprake, de eerder genoemde antivirus software zou dit moeten oplossen.


snap je hier niets van ? haal er iemand bij die ervaring heeft op dit gebied. betaal in ieder geval niets aan die criminelen, grote kans dat ze je na betaling gewoon laten barsten. succes !