Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Apetjoek
Apetjoek - 28-03-2016 10:55:26
Geldzaken & Recht

Kassa is doof en stom voor kritiek

https://bokkz.nl/" target="_blank">bokkz speelt in op een aantal punten die de belastingdienst laat liggen in het gewone aangifteprogramma.



op het punt van taalgebruik, look en feel en enkele slimme rekenhulpen overtreft bokkz het programma van de belastingdienst. bokkz is verfrissend.
bokkz berekent bijvoorbeeld de optimale http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/wat_is_aftrekbaar/hoe_kosten_aftrekken/aftrekposten_verdelen" target="_blank">verdeling tussen partners (van aftrekposten en het vermogen) automatisch. dat is een groot voordeel, want er zijn nog veel particulieren die de verdeling niet handmatig optimaliseren in het programma van de belastingdienst.
bokkz vermeldt vooraf bij welk bedrag het loont om je aftrekposten in te vullen. de belastingdienst niet. daar zie je vaak pas na het invullen van alle kosten dat je bij lange na niet in aanmerking komt voor belastingaftrek.
het is slim bedacht dat meteen wordt meegenomen of je recht hebt op http://www.consumentenbond.nl/belastingaangifte/extra/toeslagen/" target="_blank">toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.

nog wel wat werk aan de winkel

toch biedt de belastingdienst het meest degelijke aangifteprogramma van de twee. dat programma bevat meer hulpinformatie voor de gebruiker dan bokkz. die is bij bokkz soms wat kort door de bocht. daardoor loop je als het op details aankomt soms (meer) risico dat je een te lage aangifte indient. en daarmee op een hogere aanslag, een navordering en/of een boete. als je een huis hebt gekocht, wordt je er bijvoorbeeld niet op gewezen dat er een maximum zit aan de aftrekbare http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/wat_is_aftrekbaar/eenmalig_aftrekbare_kosten/afsluitprovisie" target="_blank">afsluitprovisie. als je een hoger bedrag invoert, wordt het hele bedrag (ten onrechte) gewoon in 2013 afgetrokken. 


ook zijn er enkele plaatsen in de aangifte waar extra advies en bespaartips een waardevolle meerwaarde kunnen opleveren ten opzichte van het programma van de belastingdienst, waar de kans helaas (nog) niet is gegrepen.


ten slotte verloopt de berekening van de optimale verdeling van aftrekposten en vermogen over partners niet altijd vlekkeloos. in één van onze berekeningen werd het vermogen automatisch 50/50 over de partners verdeeld, terwijl een andere verdeling http://www.taxence.nl/aanslaggrens-voor-de-inkomstenbelasting-2013.49585.lynkx" target="_blank">(in verband met de aanslaggrens) €45 voordeliger was geweest. een belangrijke misser, want als de verdeling al omgeschreven staat als 'optimale verdeling' ga je niet meer handmatig proberen of de verdeling efficiënter kan (wat veel mensen in het programma van de belastingdienst wél doen).


conclusie

de consumentenbond juicht het initiatief van bokkz toe, maar ziet bokkz nog niet als volwaardig alternatief voor aangifte doen met het programma van de belastingdienst. wie de moeite wil nemen om bokkz als second opinion te gebruiken, kan er soms wel een gemist voordeel mee ontdekken. je kunt, al vóórdat je betaalt, vergelijken of het te betalen (of te ontvangen) belastingbedrag bij beide programma's hetzelfde is.


bespaar je inderdaad belasting met bokkz? dan loont het wellicht de moeite om te kijken waar het verschil in zit en kun je alsnog besluiten €25 te betalen om de aangifte van bokkz in te dienen. het is dan geen probleem als je de aangifte van de belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/hoe_werkt_inkomstenbelasting/aangifte_doen/aangifte_aanvullen_of_wijzigen" target="_blank">al hebt ingediend. de fiscus gaat namelijk uit van de laatste ingediende aangifte.


bij heel veel aangiftes zal de uitkomst met beide programma's hetzelfde zijn en in dat opzicht is het meer een kwestie van smaak welk programma je kiest.


ook hier zal natuurlijk niet op worden gereageerd voor dinsdagmorgen 09.15 uur dan is de na-bespreking lang week-end voorbij bij de koffiemachiene en zal deze vraag, opmerking ,klacht worden afgedaan met : discussie gesloten is geen consumenten belang bij aanwezig en vraag wordt gesloten !
eigenlijk moet de staatspief die over programma's op de nationale tv gaat dit programma kassa maar snel opdoeken .
(krijg ik dadelijk natuurlijk weer de wind van voren omdat de vara-kassa zo goed tegen kritiek kunnen .dikke doei en ook de groeten van piet piraat onze buurman die na 8 jaar nog steedts geen woord nederlands spreekt en ook niet wil doen want dan krijgt hij geen hulp en ondersteuning meer ,maar dat terzijde )