Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Po
Pomeon - 10-04-2016 05:58:09
Computers & Telefonie

Wie heeft ervaring met een hardnekkig android-virus?

Ik heb hier nog nooit eerder van gehoord, dus ik ben eens wat gaan googlen. 
 
ik twijfel of alle android devices (direct) gevaar lopen. volgens mij is het namelijk niet zo dat een app per ongeluk buiten de play store om is gedownload en nu voor problemen zorgt. 
 
om watvoor android device gaat het? het probleem lijkt zich namelijk vooral (maar niet uitsluitend) voor te doen bij allwinner tablets. deze budget androidtablets worden geleverd met een hoop bloatware (ongewenste voorgeinstalleerde apps). de boosdoener heeft dus zeer waarschijnlijk altijd al op de telefoon/tablet gestaan. dat is ook de reden dat 'terug naar fabrieksinstellingen' en alle andere pogingen geen effect hadden; een systeemapp kan je niet zomaar verwijderen. waarom de app (of apps) plotseling moeilijk zijn gaan doen is nog onduidelijk voor mij. 
 
voor de rest van mijn verhaal ga ik er even vanuit dat het hier om zo'n budgetproduct gaat. :)
 
googlen op "allwinner tablet malware" resulteert in een hoop artikelen die waarschuwen voor de aankoop van goedkope androidtablets, omdat deze mogelijk geleverd worden met malware. naast dat alle pop-ups vervelend zijn, kan het ook nog eens zo zijn dat het doel van de apps is om (persoons)gegevens van de gebruiker te verzamelen en vervolgens te gebruiken of door te verkopen. 
 
het is mogelijk om deze systeemapps te verwijderen nadat je android device is ge-root. het is alleen even de vraag om welke apps het precies gaat, want ik lees dat het probleem pas is opgelost als alle probleemapps zijn verwijderd. dit zal ongetwijfeld niet bij elk type tablet precies hetzelfde zijn.
 
android is open-source, waardoor iedereen (die er verstand van heeft) de software kan aanpassen en eventueel uitbrengen. telefoonfabrikanten (samsung/htc/etc) gieten al hun eigen sausje over de androidversie, zoals die officieel voor een telefoon is uitgebracht, heen. ook wanneer je een androidtelefoon koopt bij een provider (bijvoorbeeld vodafone) zijn er waarschijnlijk nog wat aanpassingen gedaan, waaronder bepaalde opties beperkt of ongewenste apps geinstalleerd. 
hoewel die 'nutteloze' apps vervelend kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze opslagruimte innemen, lijkt het me dat die geen gevaar vormen. 
dat is natuurlijk een heel ander verhaal wanneer je een merkloze telefoon of tablet koopt (uit china?). 
 
het belangrijkste is dus eigenlijk (zoals ook uit de googleresultaten blijkt) dat het niet verstandig is om zomaar een budget telefoon/tablet te kopen als je niet echt weet waar het vandaan komt. (er zijn trouwens ook gewoon fatsoenlijke chinese producten met een relatief lage prijs).
als je deze malware problemen krijgt met zo'n budgetproduct, maar deze wel gewoon via een nederlandse (web)winkel hebt gekocht, dan zou ik gewoon proberen om die rotzooi terug te sturen en je geld terug te krijgen.