Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster1
zoekster1 - 10-04-2016 12:14:45
Auto & Vervoer

Auto kopen

U heeft misschien geen handelsgarantie, maar vanuit de wet kunt u altijd aanspraak maken op een deugdelijk product, een product conform de overeenkomst. daarbij speelt de prijs wel een rol, als het om een paar honderd euro gaat, dan mag u echt niet veel meer van de auto verwachten. de eerste 6 maanden na aflevering zal er (in de wet) vanuit gegaan worden dat het  verborgen gebrek aan de auto ligt en niet aan uw gebruik. dit is echter alleen het geval als de auto bij een professional is gekocht, dus bij een garage en niet bij een particulier. u heeft wel een onderzoeksplicht, maar de mededelingsplicht (die er overigens wel is in tegenstelling tot wat ronny530 beweert) van een professional weegt veel zwaarder.

ook al geeft de garage geen garantie, er mag vanuit worden gegaan dat een professional de wetenswaardigheden van deze auto kent en dat u als leek over bepaalde zaken, heenkijkt. het verborgen gebrek moet er wel toe leiden dat u geen normaal gebruik meer van de auto kunt maken, dus er niet mee de weg op kunt.


u kunt er deze uitspraak van de rechter op nalezen. dit gaat over een tweedehands auto van 1750 euro, waar van alles aan bleek te mankeren. de koper had geen diepgravend onderzoek gedaan, maar won toch de zaak.

de verkoper had als verweer

“sorry, wij kunnen niks voor u betekenen. wij hebben u geen garantie gegeven en dat betekent dat wij niet aansprakelijk zijn voor een tweedehands auto die wij, voor weinig geld aan klanten verkopen.”
maar die vlieger ging duidelijk niet op.

klik voor de uitspraak http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:ghsgr:2011:bt7574" target="_blank">hier

bedenk wel dat als u uw recht wilt halen u daarvoor naar de rechter moet gaan. en dat kan wel eens een stap te ver zijn. daarom is een keuring altijd aan te raden. maar ik kan me voorstellen dat als u hem eerst laat keuren en dan blijkt het een waardeloze auto, dat u het niet prettig vindt een paar honderd euro te hebben uitgegeven met als eindresultaat: geen auto.

als het een dealer is die bij de bovag is aangesloten, dan heeft u de eerste 6 maanden garantie op uw tweedehands bij een prijs boven de 4500 euro. maar ik vermoed dat u het over auto's uit een lagere prijsklasse heeft.

het wordt vanzelfsprekend anders als de verkoper erbij vertelt dat de auto voor de sloop is, of voor onderdelen wordt verkocht. het staat u overigens vrij vanuit de wet om (stiekem) geluidsopname te maken tijdens de verkoop van de auto, bedenk wel, dit mag u alleen doen van de zakeliijke gesprekken tussen u beiden, u hoeft het echter niet te melden dat u het doet. daar kunt u later als het er allemaal wat minder vriendelijk aantoe gaat nog profijt van hebben.