Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ke
keesdewit82 - 16-04-2016 23:01:24
Voeding & Gezondheid

Onzin van statines

deze opmerking kom ik wel eens tegen. dat margarine maar één molecuul verschilt met plastic. en veel mensen weten dit, waardoor margarine in de volksmond (van sommigen) vaak gewoon plastic genoemd wordt. ik vond het wel een interessante zoektocht, dus was benieuwd naar het resultaat. want je kunt wel zo iets roepen, maar waar komt die zin dan eigenlijk vandaan? is margarine nu echt plastic?


is het plastic?

ik vond http://wiki.answers.com/q/is_margarine_really_one_molecule_away_from_plastic" target="_blank">hier dat margarine inderdaad één molecuul (atoom heb ik net geleerd) van plastic verschilt. margarine bestaat namelijk uit koolstof, waterstof en zuurstof. plastic wordt vaak gemaakt van lange ketens koolstof en waterstof. maar die één atoom verschil is dus eigenlijk niet heel interessant. want ons lichaam bevat ook zuurstof, waterstof en koolstof. daarbij verschilt water één atoom van waterstofperoxide. en zout maar één atoom van chloorgas. blijkbaar is het dus niet echt boeiend of iets één atoom van iets anders verschilt.


wel plastic-achtig

wat wel interessant is, is dat je margarine gerust open kunt laten staan en er helemaal niets gebeurd. geen schimmel, geen beesten, helemaal niks. het verandert natuurlijk ook niet van structuur (zoals boter zou doen). dit is dan wel weer een beetje plastic-achtig. dieren, bacteriën en schimmels behandelen het blijkbaar wel alsof het plastic is.


raffinage feestje

daarnaast, waar roomboter gewoon een natuurproduct is met weinig bewerking, kent margarine wel een heel proces. de vetten zijn ontzettend geraffineerd – en ik ben geen fan van raffinage. de margarines staan bekend vanwege de transvetten die erin zitten, maar gelukkig is dat wel veel minder geworden. dit was dus een bewerkt vet, dat door stoere fabrieken werd gedaan, en in plaats van minder kans op hart- en vaatziekten en een laag cholesterol, heb je juist meer kans daarop. dat = niet cool. maar of het nu veel of weinig transvet is, margarine is een bewerkt, onnatuurlijk, gehydrogeneerd fabrieksproduct. (heb je thuis wel eens margarine gemaakt? nee. heb je wel eens roomboter gemaakt? waarschijnlijk ook niet, maar dit is heel gemakkelijk, natuurlijk en zelfs leuk om eens te doen!)


testje!

mijn test: ik heb margarine gekocht en ga het bewaren op onze zolder. kijken wat er gebeurt. ik zal jullie nog eens een update geven over mijn bevindingen. volgens al die websites schimmelt margarine namelijk niet. maar roomboter schimmelt ook niet voor een hele lange periode. is gewoon lang houdbaar. goed, ik ga het meemaken…