Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

frtits22
frtits22 - 21-05-2016 12:29:44
Geldzaken & Recht

Getekende offerte fout aannemer bij optellen van excl naar incl btw

Als de berekeningen op de factuur of op een offerte duidelijk niet kloppen, dan is het duidelijk dat er een fout of vergissing is gemaakt.
de vraag blijft dan echter wat er overeengekomen is, want dat is bepalend. zit de fout in het bedrag ex. btw of in het bedrag incl. btw?
dat kun je van de foutieve factuur of offerte niet aflezen.
een foutieve factuur dient te worden aangepast aan wat er overeengekomen is. een offerte kan als ondersteunend bewijs gelden.
simpel gezegd: ts heeft de offerte getekend en als daar een fout op is gemaakt v.w.b. de btw-berekening, dan wordt het een enorme strijd aan te tonen wat er nu daadwerkelijk overeen is gekomen. waar heeft ts voor getekend toen ts de offerte tekende? het bedrag ex. btw of het bedrag incl. btw?
de aannemer heeft een onjuiste offerte gemaakt, maar ts heeft deze zonder goed te kijken ge-accordeerd.
uitgangspunt: wat is er daadwerkelijk overeengekomen?

interessante casus. soms is het zonneklaar waar de fout zit, maar soms ook niet.
als de aannemer een zzp-er is of een klein bedrijfje, dan moet je er toch onderling wel een mouw aan kunnen passen lijkt me.
daar heb je geen juridische poespas voor nodig.

juridisch zou ik het alsvolgt beoordelen:
er is een offerte opgesteld waarin de btw-berekening niet aan de wettelijk gestelde eisen voldoet. deze offerte is daarmee onwettig en niet rechtsgeldig. aangezien uitsluitend getekend is voor de offerte is er geen wettig overtuigende overeenkomst tot stand gekomen.
gezien de publicatie op dit forum is er wel een poging tot overeenkomst gedaan, daar zijn partijen het over eens, maar partijen zijn het niet eens over wat er precies overeen is gekomen. als rechter zou ik partijen de gang op sturen om het onderling te schikken. komen ze er onderling niet uit, dan zou ik de consument het voordeel van de twijfel geven. dat wil zeggen: het bedrag excl. btw rekenen als betaling incl. btw. maar ja, dat ben ik en ik ben geen rechter. niet elke rechter oordeelt hetzelfde.

schik het dus maar met de aannemer. misschien heb je nog een ander klusje voor hem dat hij dan tegen een schappelijk prijsje kan uitvoeren?