Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fr
frankve - 27-06-2016 12:30:44
Computers & Telefonie

Powerbank zwelt op. is dat gevaarlijk?

Er wordt een hoop beweert over lipo's, dat is zeker. terwijil aan de andere kant een hoop mensen zich niet bewust zijn van de risico's van lipo's.

in de modelvliegwereld worden lipo's veel gebruikt, en ik heb er toch enkelen in brand zien vliegen. en dat wil je niet als hij in je zak zit of in de woonkamer op de tafel ligt.....
het is niet juist dat er alleen brand kan ontstaan bij het laden. zelf had ik het laatst nadat ik een lipo in de houder (waar hij voor gemaakt was) had gedrukt.

bol staan wil niet zeggen dat hij gelijk defect is. het kan door overladen komen (te veel laden door een slechte lader), maar ook veroudering of te hoge belasting (teveel stroom leveren bij het gebruik) kan een reden zijn.

daarentegen heb ik nu ook lipo's die na enkele keren gebruik al bol gaan staan. ze gaan dan minder leveren (sneller "leeg").

ze kunnen in ieder geval slecht tegen diepontlading (minder dan 3v per cel is funest voor een lipo) terwijl een te hoge (laad)spanning gevaarlijk is (hoger dan 4,2v per cel levert een gevaarlijke situatie op).
wil je een lipo langere tijd niet gebruiken: zorg dat er dan ca 40% lading in zit (en zeker niet 100% geladen wegleggen).

veel is hier te lezen:
http://www.modelbouw.nl/wiki/lipo-accu#.v3d7-ai13-u

ben je dus niet zeker van de reden van bol staan, is het uit veiligheidsoverweging beter om deze niet meer te gebruiken.