Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

uwjurist
uwjurist - 03-08-2016 15:46:54
Geldzaken & Recht

Onterecht aanhuurcourtage (ofwel bemiddelingskosten) betaald?

U maakt het veel te ingewikkeld. de wet is al jaren duidelijk (alleen bij kamerhuur ligt het - nog - anders). u hoeft in gevallen als deze geen courtage te betalen, wat verhuurder ook wel of niet betaalt. alleen een redelijk bedrag aan werkzaamheden/contractkosten (150 euro is goed betaald). de hoogte van dat bedrag is niet wettelijk geregeld, wel te vinden in de literatuur en rechtspraak. het is gebaseerd op wat een redelijke vergoeding is voor het maken van een huurovereenkomst en wat daar bij komt.
vraag dus onder verwijzing naar de wet 950 euro terug.de regels kunt u vinden in 7:264, 7:417 en 7:427 burgerlijk wetboek.

zie ook de uitspraak van de hoge raad hierover, bijv. via dit artikel: https://www.woonbond.nl/nieuws/hoge-raad-zet-streep-praktijk-bemiddelingskosten" target="_blank">https://www.woonbond.nl/nieuws/hoge-raad-zet-streep-praktijk-bemiddelingskosten

met vriendelijke groet,
mr. monique doomernik