Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

nt
ntl - 05-08-2016 11:41:08
Elektronica & TV

Welke luidsprekers hebben een ruimtelijk geluid en niet te veel bas?

Hallo de heer rood,

het ligt een beetje aan wat je wilt, je bugdet is en wat mogelijk is. het is heel erg aan smaak onderhevig en hoe het in je eigen huis klinkt. niemand kan voor jou bepalen wat je mooi vindt. laat je niet leiden door personen die specifieke spullen de hemel in prijzen. het is niet een makkelijk antwoord dat ik heb maar wel eentje waar je, als je er de tijd voor neemt, je vele vele jaren plezier van zult hebben.

voor alles geldt dat zelf goed luisteren in je eigen huis het beste is. dus een goede audiowinkel waar dat mag is een mogelijkheid. wil je het goedkoper, kies dan voor tweede hands. dat kan prima als er zuinig mee om is gegaan. over het algemeen gaan mensen die duurdere audioappraten kopen zuinig met spullen om omdat het een liefhebberij is en ze er zelf ook genoeg geld voor hebben betaald. vraag of je eigen muziek mag meenemen en even rustig luisteren.

als het niet zo duur (maar wat is duur?) mag zijn dan zou ik een (niet al te) kleine tweeweg luidspreker kiezen met een fatoenlijke losse versterker, niet een klein setje waar alles in zit. een voorbeeld voor de maat: een tannoy m1 als luispreker. maar er zijn er heel veel van dit soort luidsprekers gemaakt. die zijn van een paar jaar oud, prima van kwaliteit. wat ik zelf prettig vind is dat het geluid niet schreeuwerig is ("engelse geluid"). dat wil zeggen dat het op lange termijn ook niet gaat irriteren. het andere uiterste vind ik hoornluidsprekers van bijvoorbeeld zingali.

mag het een lieve duit kosten dan kan je electristaten overwegen. qua weergave zijn dit de soort luidsprekers met de nauwkeurigste weergave omdat het geluid door een heel dun vlies wordt weergegeven en niet door "zware" magneten met een conus (dat ronde bewegende deel van een speaker) eraan. ook een houten kast "rammelt" mee en vervormt het geluid. nadelen van electrostaten is dat ze (vaak) duur zijn, een dikke versterker nodig hebben (uitzondering is bijvoorbeeld de quad esl 63 of de opvolgers daarvan), ze niet geschikt zijn voor een danceparty en dit waarschijlijk ook niet overleven. maar als je er zuinig op bent en je wil het beste voor weergave van jazz, klassiek en menselijke stemmen zonder vervorming dan is dit welhaast het beste wat er ooit gemaakt is. (ja, er zijn genoeg mensen die het niet met me eens zullen zijn maar na vele jaren ben ik nog steeds niet overtuigd van het tegendeel)

als een versterker in het zicht zou staan zou ik eentje kiezen die naast zwaar genoeg is, ook zoeken naar eentje die er leuk uitziet. wellicht is de x serie van musical fidelity wel wat voor je? anders kan je ook prima een zwarte kast nemen als het je niet interesseert. er zijn genoeg bekende merken die hele goede spullen hebben gemaakt. bijvoorbeeld sony met de es lijn. die is ook in champagne kleur gemaakt en dat ziet er net even gelikter uit. deze zijn goed te vinden op marktplaats. maar ook bij een kringloopwinkel of tweedehandshoek van een audiowinkel kan je erg veel mazzel hebben met een goede versterker en krijg je nog garantie ook.

groet,
nando