Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 17-08-2016 12:56:35
Auto & Vervoer

Volle pond betalen voor 5 jaar verlenging rijbewijs


https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/wat-is-de-keuringsleeftijd-voor-ouderen-met-een-rijbewijs" target="_blank">bron:

wanneer moet ik een medische keuring laten doen voor mijn autorijbewijs of motorrijbewijs?

bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw autorijbewijs of motorrijbewijs verlengen? dan moet u zich medisch laten keuren. ook als u een aandoening heeft die van invloed is op uw rijgeschiktheid, is een medische keuring verplicht.



wanneer medische keuring?

u moet een medische keuring laten doen voor uw autorijbewijs of motorrijbewijs als u:



75 jaar of ouder bent;
op de http://www.cbr.nl/ev.pp" target="_blank">eigen verklaring 1 of meer vragen met ‘ja’ beantwoordt;
eerder een medische keuring hebt ondergaan en toen een rijbewijs hebt gekregen voor een https://cbr.nl/eigenverklaringmedisch.pp" target="_blank">beperkte periode. bijvoorbeeld maximaal 1 of 5 jaar.

vanaf 75 jaar elke 5 jaar rijbewijskeuring

bestuurders van 75 jaar en ouder worden elke 5 jaar gekeurd. op uw autorijbewijs of motorrijbewijs staat wanneer de  deze verloopt. de http://www.rdw.nl" target="_blank">rijksdienst voor het wegverkeer (rdw) stuurt u ongeveer 4 maanden voordat uw autorijbewijs of motorrijbewijs verloopt een herinneringsbrief.


voor verlening van uw autorijbewijs of motorrijbewijs, moet u zelf een deel van de http://www.cbr.nl/ev.pp" target="_blank">eigen verklaring invullen. het andere deel moet worden gedaan door een arts. iedere arts kan een keuring doen, maar meestal gebeurt dit niet door uw huisarts.


bent u tussen de 65 en 70 jaar? dan krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75ste jaar. bent u tussen 70 en 75 jaar? dan krijgt u een rijbewijs voor 5 jaar. een medische keuring vanwege de leeftijd is dan nog niet verplicht.  


tabel: rijbewijskeuring vanaf 75e jaar (per 1 januari 2014)

leeftijdgeldigheidsduur rijbewijs

medische keuring vanwege de leeftijd







tot 65e jaar



10 jaar
niet verplicht



vanaf 65e tot 70e jaar




tot uw 75e jaar



niet verplicht



vanaf 70e tot 75e jaar



5 jaar
niet verplicht



vanaf 75e jaar



5 jaar
verplicht