Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gt
gtvspc - 04-09-2016 00:42:59
Geldzaken & Recht

Bankstel gekocht en toen terminaal geworden

Dat hangt er vanaf.

ik ga er vanuit dat uw moeder geen bank heeft gekocht met onbekende levertijd in de kennis dat ze binnen afzienbare tijd zou komen te overlijden. ik ga er ook vanuit dat de artsen er niet gisteren achter zijn gekomen dat ze terminaal is en euthanasie gaat ook niet over één nacht ijs. vermoedelijk, ook een aanname, is de bank dus al langere tijd geleden gekocht maar door leverings- of productieproblemen nog steeds niet geleverd. eind oktober is ook nog bijna 2 maanden. vermoedelijk zit er dus meer dan 3 maanden tussen het afsluiten van de koopovereenkomst en levering. dat is erg lang.

dan zijn er nog heel veel vragen. is de bank via internet besteld bij een nederlandse winkel en geen maatwerk? zo ja -> wet koop op afstand. is de bank maatwerk? (alleen een bepaalde kleur of iets wat bij de leverancier besteld moet worden is geen maatwerk) wanneer is de koopovereenkomst gesloten? wat was de beloofde levertijd op dat moment?

als de beloofde levertijd grof is overschreden kan u mogelijk de koopovereenkomst ontbinden. als er geen specifieke levertijd is afgesproken maar u wacht al onredelijk lang op levering geldt hetzelfde. hier kunt u een voorbeeldbrief vinden betreffende overschreden levertijd: https://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/aankoop/voorbeeldbrief-overschrijding-levertijd-door-verkoper

in principe moet u de verkoper eerst nog extra tijd geven om alsnog te leveren. heeft u (uw moeder) echter al eerder uw beklag gedaan over de levertijd en is er sindsdien weer een onredelijke termijn verstreken voor levering, dan heeft u hieraan voldaan. heeft u tussentijds geen contact gehad met de verkoper maar is de verstreken tijd ondertussen buitensporig (bijvoorbeeld 4 maanden) dan zou het uitzonderlijk onredelijk zijn als de verkoper alsnog extra tijd wil om te leveren. zelfs dan is de genoemde 8 weken tot eind oktober niet echt redelijk te noemen (bijzondere gevallen daargelaten) en moet ontbinding van de koopovereenkomst dus mogelijk zijn.