Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gt
gtvspc - 06-09-2016 04:23:58
Geldzaken & Recht

Bankstel gekocht en toen terminaal geworden

Nu, met de kennis die u in latere reacties heeft gegeven: ik vrees dat u niet zonder kosten kan annuleren. hoe tragisch, zuur en ijskoud het ook moge zijn: het aanstaande overlijden is bij mijn weten géén reden om de overeenkomst te ontbinden. de levertijd is ook niet overschreden, de bank is niet via internet of postorder gekocht en uw moeder was gewoon toerekeningsvatbaar tijdens de koop. dat uw moeder er straks niet meer is is voor de koopovereenkomst gewoon niet relevant. het eigendomsrecht betreffende de bank gaat over op de erfgenamen.
 
het is een schande dat de verkoper dit zo durft te doen, maar de verkoper staat in zijn recht.
 
citaat tijger1: "als die zaak echt niet voor rede vatbaar is, kan me zo voorstellen dat daar genoeg smoezen om te annuleren binnenkomen, zou ik gewoon schriftelijk annuleren. reden vermelden en dan klaar. 
tenslotte moet die zaak dan gaan procederen om de rest te krijgen. kan me niet voorstellen dat één rechter met zo'n hardvochtige houding meegaat."
de winkel zal dan nog steeds proberen om de annuleringskosten te innen. daar gaan ze niet voor procederen, dat geven ze gewoon aan een incassobureau. waarschijnlijk verkopen ze de schuld zelfs gewoon aan de hoogste bieder en dan gaat iemand anders namens de meubelzaak proberen om dat geld te innen. dan krijg je dus een zogeheten "cowboy" aan je broek.
 
het is heel goed mogelijk dat de rechter de verkoper wèl gelijk zal geven en u alsnog de annuleringskosten moet betalen. maar dan komen er nog een hoop extra kosten bij.
 
een ongeveer vergelijkbaar geval staat hier: https://www.consuwijzer.nl/nieuws/lezersvraag-spits-over-het-annuleren-van-een-gekochte-keuken" target="_blank">https://www.consuwijzer.nl/nieuws/lezersvraag-spits-over-het-annuleren-van-een-gekochte-keuken alleen betreft het hier een keuken in plaats van een bank en een huis waarvoor de hypotheek niet rond kon worden gekregen in plaats van een sterfgeval. in beide gevallen is door omstandigheden het bestelde product niet langer gewenst. maar het is geen reden om te annuleren. uw enige hoop is enige coulance van de verkoper maar het lijkt erop dat u hier niet op hoeft te rekenen. ik adviseer dan ook om na te gaan denken wat voor u de beste optie is: de bank laten komen en straks verdelen in de erfenis, de bank laten komen en direct weer verkopen of de bank annuleren en 50% annuleringskosten betalen.

u kunt er uiteraard ook nog voor kiezen om de erfenis niet te aanvaarden zoals getty zei, dan krijgt u helemaal geen erfenis en dus ook geen uitstaande schulden. in dat geval kan de winkel de annuleringskosten op niemand meer verhalen.