Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 09-09-2016 14:00:44
Huishouden & Energie

Tips gevraagd voor een echt stille koelkast (tafelmodel)

Als een veranderend koelproces zorgt voor wat meer geluid, zou je misschien juist een koelkast met een traditionele koeling moeten zoeken? misschien kom je dan bij de wat goedkopere koelkasten terecht... (een studentenkoelkast van een zeker woonwarenhuis uit zweden? op een studentenkamer wil je ook geen 'luid' apparaat lijkt me - wie weet is dat iets).

ik heb zelf een ruim 20 jaar oude tafelmodel frigidaire r1520l met ** vriesvakje in een open keuken, los onder een aanrecht met aan een kant op 10 cm een aanrechtkastje en aan de andere kant op 5 cm een houten schot met luchtrooster. voor ons is -ie zacht genoeg, maar ja, hij slaat wel af en toe aan en af, en we slapen daar niet.

terzijde:
ik heb voor mezelf gezocht naar een zuinige koelkast, en de opgaven van fabrikanten vergeleken met het verbruik van mijn huidige koelkast, langdurig gemeten met een verbruiksmeter die je tussen stekker en stopcontact plaatst. wat blijkt? mijn huidige oude koelkast scoort net zo goed als de zuinigste modellen uit de showroom van de witgoedhandel. ra, ra, hoe kan dat?
wat ik maar wil zeggen: de opgaven van db van fabrikanten zijn misschien (net als de zuinigheid) niet helemaal maatgevend hier. je weet nl. niet of niet precies de laboratoriumcondities en meetmethode.

overigens, over het meten van geluid zeg je:
mijn db meter geeft overigens tegen de 50 db aan (als ik vlakbij de kast ga staan), en 45 db verderaf,
heb je gemeten met een echt goede, professionele en geijkte geluidmeter? zo nee, dan kan je je eigen meetwaarden niet vergelijken met die van de fabrikant, lijkt mij. geluidmetingen met bv. smartphones kunnen tot wel 40 db afwijken, naar boven en naar beneden, ook als de afwijkingen kleiner zijn, lijkt me zo'n meting niet heel betrouwbaar.

veel succes!