Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster1
zoekster1 - 11-10-2016 14:00:20
Geldzaken & Recht

Mag een verhuurder zonder overleg nieuwe huurders plaatsen?

Ik denk dat die exchange student flink gaat betalen voor de kamer, of het is iemand die contacten heeft binnen de wbv. want dit is bijzonder vreemd. gelukkig heeft u wel rechten opgebouwd in de loop der jaren. (en ik lees nu dat het ook nog eens in het huurcontract staat.)

klik http://www.hulpbijhuren.nl/actueel/wie_kiest_de_nieuwe_huurder_.html" target="_blank">hier

waaruit:
er zijn voor de huurder drie manieren om het coöptatierecht te verkrijgen. in de eerste plaats kan het recht door partijen zijn overeengekomen in de huurovereenkomst. vaak heeft de huurder het recht om de opvolgend huurder uit te kiezen of om enkele potentiële kandidaten aan de verhuurder voor te stellen, waaruit de verhuurder een keuze maakt. een tweede mogelijkheid is dat het coöptatierecht ontstaat door een bestendige gedragslijn. dat wil zeggen dat de verhuurder enige tijd (enkele jaren) toelaat dat de huurders zelf hun medebewoners kiezen. hoewel de verhuurder wel het recht heeft om het coöptatierecht op te zeggen, mogen de huurders ervan uitgaan dat de verhuurder deze praktijk niet zo maar wijzigt. rechters houden meestal een termijn van zes maanden aan waarop de verhuurder het coöptatierecht kan opzeggen. in de derde plaats moet de verhuurder op grond van de redelijkheid en billijkheid rekening houden met de gerechtvaardigde belangen van de huurders. hoe ver die verplichting gaat, hangt af van de omstandigheden van het geval.

ga daarom meteen in bezwaar bij de wbv en 'dreig' met rechtsmaatregelen.