Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fr
frankve - 12-10-2016 13:25:45
Huishouden & Energie

Waarom dwingen om slimme meter te plaatsen

De oude meter hoeft niet vervangen te worden, maar is  een wens van de energiemaatschappij. die heeft er immers belang bij.
als consument is het niet zo voordelig, tenzij je een hekel hebt aan de meterstanden doorgeven.

de voordelen voor de energie leverancier zijn:
betere anticipatie op vraag en aanbod,
hogere inkomsten (de nieuwe meter meet namelijk ook de toenemende mate van "blindstroom" - dat is iets wat de oude meter niet kan meten. maar met alle nieuwe electronica (ook je ledlampjes enzo) neemt het blindstroom gehalte toe.
bindstroom simpel verklaard: een ontstane afwijking in je stroom (tov de spanning) die niet gemeten wordt door de oude draaischijfmeter (daarom is hij ook "blind") maar wel door de nieuwe electronische meters. het is wel vermogen, dus met de oude meter kost het de leverancier geld, bij de nieuwe meter kunnen ze dit wel berekenen.
hogere inkomsten als de salderingsregeling voor particulieren verdwijnt (en daar lijkt het wel op) - er wordt gemeten wat er geleverd is, en apart wat ingenomen is,


de nadelen voor de consument zijn er natuurlijk ook, zeg maar omgekeerd evenredig met de voordelen van de energiemaatschappij (je gaat dus wat meer betalen enzo).
de voordelen van je wasmachine afhankelijk maken van de zonneschijn of daluren is voor de meeste huishoudens echt nog een aantal stappen te ver.