Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 04-11-2016 22:43:33
Elektronica & TV

Geschil met wehkamp

conformiteit
als je hiermee naar de rechter gaat, dan zal je moeten stellen (en bij betwisting aanemelijk maken) dat de televisie bij afleving niet van de kwaliteit was die je mocht verwachten met voortijdig defect als gevolg. dat vereist meer dan dat de televisie na 2,5 jaar defect is en 10 jaar zou moeten meegaan. wat heeft de moneur over het exemplaar aangegeven? wat is de waarscheinlijke oorzaak?

levensduur
in welke termijn verzekeringen producten afschrijven is irrelevant, omdat dit een kwestie van contractuele afspraken tussen de verzekaar en de verzekerde. de wet kent geen economische levensduur toe aan producten. het gaat er om hoelang soort gelijke producten meegaan. de lijstjes die verkoper hanteren (zoals die van uneti-vni) zijn hiervoor doorgaans ongeschikt, omdat daarbij nog wel eens naar factoren wordt gekeken die wettelijk gezien niet relevant. voor een televisie staat inderdaad een jaar of acht a tien mee. zie ook https://www.reclamecode.nl/webuitspraak.asp?id=152179" target="_blank">deze uitspraak van de stichting reclame code.

de aanschafprijs heeft geen invloed op de kwaliteit en is daarom geen factor van betekenis. een grotere televisie kost meer dan een kleinere. een televisie met veel features kost meer dan een televisie met weinig features.

herstel of vervaing
als de verkoper je een ondeugdelijke televisie heeft geleverd, dan is hij gehouden om deze kosteloos te herstellen of te vervangen. daaruit mag jij in beginsel kiezen. de verkoper mag niet een bedrag in rekening brengen omdat je de non-conforme televisie 2,5 jaar hebt gebruikt. zie hiervoor het http://eur-lex.europa.eu/lexuriserv/lexuriserv.do?uri=celex:62006cj0404:nl:html" target="_blank">quelle arrest.

ontbinding
bij ontbinding wordt niet gekeken naar de dagwaarde, maar wordt er (door rechters) met een lineare formule gewerkt. de ratio hierachter is dat dat koper niet benadeeld mag worden in een situatie waarin de verkoper zijn verplichtingen heeft voldaan. de dagwaarde van een product daalt sneller in een eerste jaar dan in jaar vijf. als een product vijf jaar meegaat en honderd euro kost. en het product na een jaar nog maar de dagwaarde na een jaar 50%, dus nog maar vijftig euro zou opleveren. voor vijf jaar gebruik van ondeugdelijke producten die het allen een jaar uithouden zou je 5 * 50 = 250 euro kwijt zijn terwijl je voor een deugdelijkĀ  product vijf jaar kunt gebruiken voor 100 euro.

mogelijkheden
een optie is om je er bij neer te leggen dat je maar 220 euro krijgt. je kan natuurlijk ook een incassobureau of jurist inschakelen. en ook kun je zelf naar de rechter gaan. er is een kans dat je dat verlies dan zal de procedure (zonder vertegenwoordiging) je zo'n 200 a 300 euro kosten. de geschillencommissie is wellicht ook een mogelijkheid, maar zij zullen waarscheinlijk wel lijstjes hanteren zoals die van uneto-vni.