Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ev
evrens - 15-11-2016 18:02:50
Geldzaken & Recht

Rabobank doorlopend krediet overboeken intern

Op zowel de betaalrekening als de doorlopend krediet rekening zal je transactie met een bepaalde 'valuta' datum bij danwel afgeschreven worden. dit is de datum waarop de transactie op die betreffende rekening verwerkt is. dit wil niet zeggen dat het bijgeschreven bedrag ook daadwerkelijk zichtbaar is op de rekening. het kan nog 1 a 2 dagen duren voordat de transactie zichtbaar is in je overzicht, maar dan zal er een valuta datum van 1 a 2 dagen eerder bij staan.
banken berekenen dus geen valutadagen meer, maar ze gebruiken ze nog wel. zolang het geld niet bijgeboekt is, kan jij het er ook niet afhalen. voorbeeld. je hebt een betaalrekening met 1 euro er op, en je mag niet rood staan. je boekt dus 100 euro over van je spaarrekening naar je betaalrekening.omdat het 1 a 2 dagen kan duren voordat het geld is bijgeboekt (met valutadatum van vandaag) kan je dus vandaag nog niet die mooie schoenen van 99 euro gaan kopen, omdat er maar 1 euro op je rekening staat.
die 100 euro gebruikt de bank dus not eventjes als 'daggeldlening' aan allerlei instellingen die daggeld nodig hebben.

overigens, als je er op staat, kan (en moet) de bank jou precies kunnen laten zien wanneer een transactie geboekt is, tot op de seconde nauwkeurig. in je voorwaarden staat namelijk dat 'de administratie van de bank strekt tot bewijs' van allerlei zaken. dus als jij het vermoeden hebt dat er iets niet correct loopt, dan moet de bank middels haar administratie aantonen dat ze het correct uitgevoerd hebben. dus als je vermoedt dat je betaling op je krediet later gestort wordt dan het moment dat de rente berekend wordt (wat overigens ook echt klopt, ik had hetzelfde met een hypotheek-fonds, daar werden de premies ook onttrokken voordat de premiestorting werdt gedaan), en de bank zegt van niet, dan moet de bank dus aantonen dat zij gelijk heeft. en dat kan niet met een simpel afschriftje, of een briefje. juist omdat de bank haar administratie als bewijs stelt, mag jij die administratie inzien om je er van te overtuigen dat dit klopt.