Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 05-12-2016 08:26:13
Geldzaken & Recht

Bedrijf vraagt mijn id ingescand zonder opdruk "kopie"

Hallo a.abcde , 

ja , een werkgever is dit wettelijk verplicht : 

een werkgever is bijvoorbeeld verplicht kopieën van een identiteitsbewijs van zijn werknemers te maken op de eerste werkdag, om zwartwerken te bestrijden. ook is de werkgever verplicht om een kopie van het gecontroleerde document – inclusief burgerservicenummer (bsn) en pasfoto – in zijn loonadministratie op te nemen en te bewaren.

bron : security.nl

een kopie in het personeelsdossier


op grond van de wet op de loonbelasting is een werkgever verplicht om bij indiensttreding van een werknemer zijn of haar identiteit te controleren via een origineel en geldig paspoort of id-kaart (geen rijbewijs!). na deze controle is de werkgever verplicht om een kopie van het gecontroleerde identiteitsbewijs – met bsn en pasfoto – in de loonadministratie te bewaren.
er mogen geen kopieën van de identiteitsbewijzen van uitzendkrachten worden gemaakt, dat moet het uitzendbureau doen.

bron : justitia.nl 

lees ook hier , klik op de rode regels .

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs" target="_blank">https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/moet-ik-me-identificeren-als-ik-een-nieuwe-baan-heb" target="_blank">https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/moet-ik-me-identificeren-als-ik-een-nieuwe-baan-heb