Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

32
3210 - 17-01-2017 18:36:50
Geldzaken & Recht

Id kaart afgeven in verpleeghuis

Paspoort of id-kaart afgeven

in de nederlandse wet is vastgelegd in welke situaties het paspoort in nederland moet worden afgeven, bijvoorbeeld aan de politie, werkgevers en zorginstellingen.


oplossingen

om het risico op fraude te voorkomen hebben wij de volgende adviezen:



receptie schrijft / typt gegevens over:
vraag het bsn nummer niet over te nemen
receptie wil kopie maken:


geef een eigen kopie waarop het bsn-nummer al is door gehaald, de foto is doorgekruist met vermelding voor wie kopie is bedoeld en de datum. laat daarbij wel het officiële document zien als bewijs dat het om het juiste document gaat.
geef het id-bewijs af voor een kopie met een paspoorthoes, die fraudegevoelige gegevens afschermt.
gebruik de kopie id app van de overheid. dit is een app waarbij je met je smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. je kunt het bsn nummer door strepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. deze scan kan per mail direct naar de accommodatie verstrekker worden gestuurd.
als de receptionist zelf een kopie maakt, vraag dan of de receptionist het bsn-nummer en foto wil doorhalen en op de kopie te schrijven voor wie de kopie is gemaakt.


receptie wil paspoort of id innemen:
de receptie kan verschillende redenen hebben om het paspoort in te nemen. de een zal het om redenen van service doen (je kunt alvast naar het verblijf terwijl de receptionist inschrijft), een ander doet het als borg.


best is om direct aan te geven dat je liever niet wil dat het document wordt ingenomen. wijs daarbij bijvoorbeeld op het risico van fraude met data, maar ook op het voorhanden moeten hebben van het document voor politiecontrole, een ongeval, een uitstapje met een grenspassage. je kunt een boete krijgen als je het document niet kan tonen.




tekst met dank aan anwb.


ps:  het verbaast mij dat de gemeente inkwestie en de fraude-helpdesk géén correct antwoord kon geven op deze vraag.