Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 17-01-2017 22:20:11
Geldzaken & Recht

Mag een supermarkt zomaar in je tas kijken

Hallo hans317,

op grond van het strafrecht mag het personeel u staande houden en niet fouilleren of uw tas controleren , maar winkels zijn geen openbare ruimten. de winkelier mag op grond van het civiele recht huisregels opstellen waar de klant zich aan moet houden. die regels moeten wel duidelijk zichtbaar bij de ingang hangen. als in die regels staat dat de winkelier , het personeel uw tas mag controleren dan moet u dit dus toestaan. daarvoor is geen verdenking nodig. wie de winkel betreedt, accepteert de huisregels. als je het er niet mee eens bent, kun je hoogstens naar een andere winkel gaan.

bron: rechtswinkel.nl  

er is al veel gezegd en geschreven over tassencontrole, maar wat mag nou wel en wat mag niet? hieronder een uiteenzetting om e.e.a. te verduidelijken.
wet- en regelgeving tassencontrole .

tassencontrole mag uitsluitend, indien daarvan melding wordt gemaakt in de huisregels. de huisregels hangen zichtbaar bij de ingang van de winkel. een klant die de winkel binnenkomt, die conformeert zich dus aan deze regels. op het moment dat het vermoeden bestaat dat een klant iets in de tas heeft, mag een tassencontrole worden uitgevoerd, maar dat mag ook willekeurig of zelfs bij alle klanten.
op het moment dat de klant meewerkt en er zit iets in de tas, wat eigendom is van de winkel, dan kan aanhouding volgen.
op het moment dat de klant niet mee wil werken, maar er is een vermoeden dat er iets in de tas zit, mag de klant worden aangehouden en worden meegenomen naar kantoor. de tas mag dan in beslag worden genomen: daar mag verder niet in worden gekeken! dat moet worden overgelaten aan de politie.
als de klant niet mee wil werken, maar er is geen vermoeden dat er iets in de tas zit, kan hem op de huisregels worden gewezen. als de klant dan nog niet mee wil werken, mag u hem vorderen om de winkel te verlaten; daarbij mag direct een ontzegging worden gegeven. indien de klant hieraan niet voldoet, kan hij worden aangehouden voor huisvredebreuk. uiteraard moet de politie dan gebeld worden 

bron: tassencontrole.nl