Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hansje klein
hansje klein - 22-01-2017 13:33:36
Geldzaken & Recht

Mag ik mijn beste vriend in huis nemen.

Deze vraag en een antwoord op het internet gevonden:




hoe lang men van logeren spreekt? officieel niet langer dan vier weken.
dit adres geldt daarna als de woon- of verblijfplaats.


laat u iemand voor langer dan vier weken bij u logeren, dan spreekt men van inwoning. zelfs als de logerende persoon een eigen adres heeft waar men kan wonen en slapen, het komt alleen een jaartje niet uit om daar te slapen, valt dit niet meer onder logeren maar verblijven.
de inwonende krijgt met het volgende te maken:
iedereen die in nederland op een bepaald adres verblijft, is verplicht zich te laten inschrijven bij de gemeente op dat adres. men kan zich dan niet laten uitschrijven bij een gemeente die men verlaat, men kan zich alleen inschrijven bij de gemeente waar men gaat wonen. de gemeente die men verlaat, zorgt voor de uitschrijving.
hoofdregel is dat men niet mag staan ingeschreven op een adres waar men niet woont. een briefadres wordt enkel verleend aan personen die geen vaste verblijfplaats hebben. dat is bij deze vraag dus niet aan de orde.


hoe wordt bepaald wat het woonadres van een persoon is?
art. 1.1 van de wet basisregistratie
(vervanger van de wet gemeentelijke basisadministratie personen (gba))
het woonadres:
1° het adres waar betrokkene woont, waaronder begrepen het adres van een woning die zich in een voertuig of vaartuig bevindt, indien het voertuig of vaartuig een vaste stand- of ligplaats heeft, of, indien betrokkene op meer dan één adres woont, het adres waar hij naar redelijke verwachting gedurende een half jaar de meeste malen zal overnachten;
2° het adres waar, bij het ontbreken van een adres als bedoeld onder 1, betrokkene naar redelijke verwachting gedurende drie maanden ten minste twee derde van de tijd zal overnachten;
als de inwonende een eigen woning bezit of huurt moet deze zich toch in laten schrijven op het adres waar hij het meest verblijft. inschrijven op meerdere adressen is niet mogelijk in de basisregistratie personen (brp).


toegevoegd na 16 minuten:
voor procedures (uitbrengen dagvaardingen etc. geldt uw brp-adres als woonadres. ook voor aanschrijvingen van de overheid & ontvangst stemkaart. voor de aow en bijstandswet, eventuele studiefinanciering geldt dat men daadwerkelijk moet wonen waar u ingeschreven staat.
u hoeft niet aan te geven in welk kader u de vraag stelt. uit bovenstaand antwoord kunt u zelf de (eventuele financiële gevolgen) consequenties trekken



bronnen:

http://wetten.overheid.nl/bwbr0033715/geldigheidsdatum_29-08-2015#hoofdstuk1" target="_blank">wetten.overheid.nl/bwbr0033715/geldigheidsdatum_29...