Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 05-03-2017 22:10:44
Computers & Telefonie

Ransomware.

Ubuntu 16.04 lts en andere op linux gebaseerde distributies zijn vooral veilig doordat je altijd moet aanmelden met een account (gebruikernaam en wachtwoord) en geen administratieve rechten hebt. voor serieuze taken moet telkens opnieuw het wachtwoord ingevoerd worden, waarmee je tevens voor de duur van enkele taken superuser of administrator bent. ook ubuntu kan getroffen worden door malware.

wanneer gebruikers bij windows zouden inloggen als standaard gebruiker, zonder administratieve rechten, dan zou windows eveneens een stuk veiliger zijn. 
windows gebruikers hebben echter de rare en riskante gewoonte om steeds als administrator te werken en niet als standaard gebruiker.
veel beter zou het zijn om een tweede, lokaal account te hebben, dat wel administrator rechten (nodig voor het installeren van software) heeft en het normale werk steeds als standaard gebruiker uit te voeren.

overigens zaten er in ubuntu 16.04 tot voor kort nog veel bugs en is het systeem ook nu nog steeds niet helemaal betrouwbaar. het probleem zit vooral in de unity interface, die gebaseerd is op compiz. gelukkig kun je heel gemakkelijk ook andere interfaces of desktops installeren, zoals lubuntu-desktop en xubuntu-desktop. daarmee werkt ubuntu veel stabieler en lijkt het ook meer op windows.
ubuntu vraagt wel enige gewenning als je windows gewend bent. het eenvoudigst is om in het begin alleen maar met een 'live' ubuntu systeem te werken.