Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 11-04-2017 16:17:08
Voeding & Gezondheid

Ik moet na 10jaar medicijn gebruik nu een eigen bijdrage gaan betalen,hoe kan di


bijbetalen voor het merk camcolit

voor het merkpreparaat camcolit dient sinds kort te worden bijbetaald. wanneer 100 tabletten worden afgeleverd moet € 12,73 worden afgerekend. dat wordt lang niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.


de firma die camcolit levert is veranderd. de nieuwe leverancier, essential pharma, heeft direct de prijs verhoogd. helaas is dit niet tevoren gemeld, waardoor veel patiënten bij de apotheek zijn overvallen met de mededeling dat voor dit merk moet worden bijbetaald. in eerste instantie moest zelfs meer dan € 60,- worden bijbetaald, maar dat is gelukkig teruggedraaid.


in de multidisciplinaire richtlijn bipolaire stoornissen uit 2015 wordt geadviseerd een merkpreparaat te gebruiken. daarvan zijn er twee beschikbaar: camcolit en priadel. hiervoor zijn verschillende redenen:



lithiumcarbonaat, het merkloze preparaat, bestaat in verschillende doseringen. camcolit en priadel bestaan alleen in tabletten van 400 mg. het is echter geen probleem om een tablet van camcolit of priadel van 400 mg te breken om de gewenste dosis te verkrijgen. een merkpreparaat leidt daarom tot minder vergissingen. dat is belangrijk omdat fouten bij lithium tot grote problemen kunnen leiden.
de merkpreparaten, camcolit en priadel, hebben een meer vertraagde afgifte. omzetten naar een niet-merkpreparaat vereist daarom extra bloedcontroles.
camcolit en priadel smaken minder vies dan lithiumcarbonaat. veel mensen krijgen lithiumcarbonaat bijna niet weggeslikt en krijgen er een vieze smaak van in de mond. bij een zo belangrijk medicijn dat dagelijks moet worden gebruikt, is dat zeer onwenselijk.

meer informatie over de verschillende soorten lithium, kan je terugvinden op deze site: http://www.allesoverlithium.nl/soorten-lithium/" target="_blank">soorten lithium


wij adviseren patiënten over te stappen op priadel, als de bijbetaling bij camcolit een probleem is. financiële redenen zouden niet tot stoppen met lithium moeten leiden. daarvoor werkt het veel te goed en zijn de gevolgen van het stoppen met lithium vaak veel te ernstig.
(http://www.allesoverlithium.nl/bijbetalen-voor-het-merk-camcolit/" target="_blank">bron)