Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster1
zoekster1 - 15-04-2017 13:44:59
Geldzaken & Recht

Geen aanmaning 14-dagenbrief ontvangen

Waar ronny vanuit gaat is de verzendtheorie, dat bewijs van verzenden alleen genoeg is. voor de aanmaning geldt echter de ontvangsttheorie. de schuldeiser/afzender moet aantonen dat de aanmaning daadwerkelijk op het adres is bezorgd.  de schuldeiser hoeft niet te bewijzen dat de brief daadwerkelijk is gelezen, dat zou de vernemingstheorie zijn.
 
de hoge raad stelt het volgende

klik http://www.mulderijbedrijfsjuristen.nl/laatste-aanmaning-nooit-ontvangen-factuur-nooit-gezien/" target="_blank">hier

als afzender moet u altijd kunnen aantonen dat de verklaring is verzonden, dat de brief is geadresseerd aan een adres waarvan u redelijkerwijs mocht aannemen dat de geadresseerde daar kan worden bereikt en dat de verklaring is aangekomen.


de vraag of een verklaring of brief daadwerkelijk is ontvangen, is uiteraard alleen aan de orde wanneer de debiteur ontkent dat hij een factuur of aanmaning heeft ontvangen. toch is het raadzaam om dergelijke brieven altijd per aangetekende post te versturen en goed na te gaan of het adres geldig is. zo voorkom je problemen rondom de ontvangst van belangrijke correspondentie.

ik maak uit het verhaal van ts helemaal niet op dat er bewijs is dat de 14 dagen brief is bezorgd op het adres door post.nl. het lijkt mij logisch dat ze dan de track en trace zouden kunnen overhandigen.  en dat dan alleen willen opvoeren bij een eventuele rechtszaak is natuurlijk heel zwak, dat komt vreemd bij de rechter over. de ontvanger werd dan het bewijs van het versturen onthouden. t en t zou hun zaak wel helpen, al sta je nog steeds niet zo sterk zonder werkelijk bewijs van ontvangst zoals bij een aangetekende brief, waarbij je zekerheid hebt dat de brief daadwerkelijk op dat adres is bezorgd.