Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Aa
AartofHorus - 30-05-2017 18:17:23
Garantie & Verzekeringen

Kapot 7 maanden na afloop garantie......

Bedankt voor alle antwoorden, maar ik heb de indruk dat jullie niet erg op de hoogte van de wet zijn.
de verkoper moet een deugdelijk product leveren en het product heeft een verwachte levensduur.
als er iets kapot gaat binnen die verwachte levensduur, is de verkoper verplicht dit te repareren.
het is inderdaad non-conformiteit als een tv met een verwachte levensduur van 10 jaar , na 2 jaar en 7 maanden het begeeft.
dit is in de wet zo geregeld !

en..... ge-quote :

wie betaalt de kosten?
als een apparaat buiten de garantietermijn kapot gaat als gevolg van non-conformiteit (in dat geval had het gebrek redelijkerwijze niet mogen voorkomen), dan zijn de herstelkosten daarvan strikt genomen https://www.kieskeurig.nl/nl/product.nsf/cfgdocfullindex/5b3f06382c4b64d6c12574ab00388427?opendocument" target="_blank">(artikel 21, lid 2 bw7) voor rekening van de verkoper. maar omdat zoiets niet redelijk zou zijn wanneer de koper het apparaat al enkele jaren gewoon heeft kunnen gebruiken en dit er door de reparatie weer beter op wordt, wordt er gewoonlijk een verdeelsleutel voor de kosten toegepast.
stel dat een televisie 8 jaar meegaat en na 5 jaar moet er een reparatie worden verricht. dan is het redelijk te noemen dat de koper 5/8 van de reparatiekosten voor zijn rekening neemt. hij heeft de televisie immers al 5 jaar gewoon kunnen gebruiken.
er geldt overigens wel een belangrijke voorwaarde voor die verdeelsleutel: de reparatie moet tot gevolg hebben dat de oorspronkelijke levensduur van de televisie (8 jaar) weer wordt hersteld.
gaat het bijvoorbeeld om een niet meer werkende aan/uit-knop van het toestel, dan is daar geen sprake van. zo'n onderdeel behoort gedurende de volle 8 jaar goed te werken en vervanging daarvan verlengt de levensduur van de televisie met geen maand, want andere vitale onderdelen blijven gewoon aan slijtage onderhevig. met het monteren van de knop gaat het dus gewoon om het weer in orde brengen van het apparaat, iets waartoe de verkoper in verband met het conformiteitsbeginsel toch al verplicht is.