Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Cookies
Cookies - 05-06-2017 12:51:36
Voeding & Gezondheid

Is de effectiviteit van andullatiematrassen bekend. zijn er testresultaten?

nee, de effectiviteit van zo'n matras is niet bewezen. onderstaand 2 alinea's uit dit artikel https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/werkt-andullatietherapie-bij-fibromyalgie-en-andere-chronische-aandoeningen" target="_blank">https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/werkt-andullatietherapie-bij-fibromyalgie-en-andere-chronische-aandoeningen

over deze andullatiematrassen, die sinds 2001 gecommercialiseerd worden, bestaat eigenaardig genoeg geen onderbouwd klinisch wetenschappelijk onderzoek. een rondvraag bij wetenschappers van de ku leuven leert dat een spin-off van de universiteit de andullatiematrassen wel getest heeft op veiligheid: de vibraties hebben waarschijnlijk geen nadelige effecten op de gezondheid, maar uitgesloten is dit niet. theoretisch kunnen trillingen wel gevaarlijk zijn voor mensen met hart- of bloedvatproblemen, recente breuken of schroeven of platen in het bot (3). wat de zogenaamde heilzame effecten betreft, nemen wetenschappers afstand: er is tot op heden geen enkel bewijs voor de genoemde gezondheidsbeweringen.



conclusie


andullatiematrassen oefenen een licht masserende werking uit, wat ongetwijfeld kortstondig deugd kan doen, maar voor andere gezondheidsbeweringen, zoals duurzame effecten bij fibromyalgie of lage rugpijn, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. vraag daaromsteeds advies aan je arts of kinesitherapeut vooraleer je dergelijke aanschaf overweegt.