Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Te
TechTukker - 28-06-2017 12:56:56
Computers & Telefonie

Hoe betrouwbaar is win defender

Dat hangt eigenlijk helemaal van je eigen gedrag op internet af. als je alleen op veilige sites rondstruint, is de kans op kwaadaardige software zo goed als nihil. in zo'n geval is defender - zeker die van windows 10 - meer dan voldoende. en hij belast je systeem ook hoegenaamd niet.

vergelijkingen van virusscanners zijn altijd momentopnames. de ene dag doet scanner a het het beste, de volgende dag staat scanner b weer bovenaan. waarom? omdat de ontwikkelaars niet alleen de definities aanpassen (bij een gratis scanner dagelijks, bij een betaalde versie 4 keer per dag) maar ook de engine eens in de zoveel tijd bijwerken, zegt zo'n momentopname niet zo gek veel. en als je een gemiddelde zou (kunnen) nemen, dan is defender niks beter of slechter dan de rest.

maar je zou eenvoudig een test uit kunnen voeren, ook om te kijken of je betaalde of een gratis scanner zou willen gebruiken. installeer desnoods voor een jaar een betaalde scanner en bekijk na een jaar hoeveel virussen hij op jouw systeem heeft geblokkeerd. grote kans dat die teller op 0 staat, met name als je je beperkt hebt tot de gangbare en veilige websites. dan heb je dus voor niets betaald en was die scanner alleen maar ballast... desnoods herhaal je het nog een jaar met de gratis versie, als dat je een beter gevoel geeft.

een ander aspect is beveiliging tegen besmetting via e-mail. maar daar is 1 simpele vuistregel voor: zolang je nergens op klikt ("iets opent") kan er niks gebeuren; besmettingen kun je alleen maar oplopen door jouw eigen handelingen. bij de eerste categorie beveiligt een scanner sowieso niet, want dat betreft fishing e-mails (en andere kom je nauwelijks meer tegen), die er bedrieglijk echt uitzien als een uitnodiging tot een beveiligingsupdate van bv. abn amro, ics, ing, rabobank of noem maar op. volg de reclameslogan op: gooi weg! de tweede categorie betreft e-mails met bijlage - iets dat tegenwoordig veel minder voorkomt. maar je zou toch een nepmailtje van een kennis kunnen krijgen met bedrieglijke bijlage (adres ooit gekaapt bij een hack elders). je kunt natuurlijk even ruggespraak houden (niet via beantwoorden!!) of het echt van de vermeende afzender afkomstig is. en wacht sowieso een paar dagen met bewerkingen op de bijlage. als het een virus zou bevatten, dan weten de scanners dat in elk geval na een paar dagen wel en blokkeren hem automatisch.

ondanks dit alles heb je nooit garantie dat je veilig bent. hoe goed je virusscanner ook is en hoe goed je je systeem ook bijhoudt met de voorgeschreven (systeem)updates, er kan altijd een nieuw virus opduiken dat nog niet bij de virusscanners bekend is (een zgn. 'dag nul' virus). de ontwikkelaars van de virusscanner zullen zo'n ding eerst moeten krijgen, hem analyseren en kunnen dan pas hun definities erop aanpassen. dit kost tijd. daarom is het eigenlijk bij elke download, maar in elk geval bij e-mailbijlages, uiterst verstandig de bestanden eerst een paar dagen even te parkeren. daarna kan de scanner er aan snuffelen en pas daarna ben je redelijk verzekerd van een veilig te gebruiken bestand.

dan nog twee dingen...

de allerbeste bescherming tegen virussen is nog altijd het maken en goed bijhouden van een *echte* backup van je systeem. geef die € 50,- liever uit aan een backup-programma dan aan een virusscanner. dan is defender zeker voldoende en bij een probleem (ook niet virusgerelateerd!) zet je gewoon de laatste backup terug. let wel: een goede backup bestaat niet alleen uit al je bestanden (dat zou je ook met je verkenner kunnen), maar omvat ook je systeeminstellingen (onmogelijk te doen met de verkenner)...!

wil je toch een andere scanner, dan maakt het niet uit welke je kiest (zie ook boven) en is het een kwestie van smaak. soms spelen in de gratis versie wat irritatie over reclame voor de eigen betaalversie mee, of het hebben van extra functies. zo zijn er virusscanners die ook even voor je bijhouden of er van een geïnstalleerd niet-windows programma een update is. handig? hmm... de meeste programma's doen het ook zelf wel.