Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

di
divert - 28-07-2017 20:53:52
Huishouden & Energie

Wat kost een goede water ontharder

Sinds 2010 ben ik ervaringsdeskundige m.b.t. een waterontharder in huis.

mijn waterontharder is geplaatst door de firma waterluxe uit haaksbergen.

de ontharder kostte ongeveer 1200 euro, inclusief installatie en afstelling.

ik woon in breda en daar zit het nodige kalk in het water. ik lees hier een andere reactie van iemand die het wel mee vindt vallen, maar bij mij sloeg alles in de badkamer wit uit van het calcium, dus ik vond het een beetje jamer van mijn nieuwe badkamer.

sinds de waterontharder hier staat heb ik geen kalkuitslag in de badkamer meer en hoef ik ook niet meer met ontkalker aan de gang in de keuken, toilet, espressoapparaat e.d. zelfs de waterkoker is nog als nieuw.

nog wat feitjes:
ik gebruik minder zeep, shampoo en wasmiddel in de wasmachine (wasmiddel in de wasmachine ontkalkt namelijk ook, dus geen kalk in het water betekent minder wasmiddel en vanwege de ontkalkende werking van wasmiddel heb je dus geen kalk in je wasmachine!)
espressoapparaat hoeft niet meer ontkalkt te worden, heb dus geen dure ontkalker meer nodig speciaal voor espressomachines.
in de vaatwasser hoeft geen onthardingszout meer, maar ik gebruik nog wel net zoveel zeep in de vaatwasser. logisch ook, de vaatwasser heeft normaal gesproken een eigen ingebouwde ontharder (die nu dus niet meer wordt gebruikt).
nergens in huis meer kalkaanslag van water, niet meer op kranen, wasbakken, reservoir van toilet etc.
ik gebruik ongeveer voor 50 euro per jaar aan onthardingszout.
mijn cv ketel mag niet bijgevuld worden met onthard water. ik weet niet of daar echt een reden voor is, of dat de fabrikant gewoon voorzichtig is (nefit), maar het is ook geen probleem: de ontharder heeft een bypass functie waardoor het water niet door de ontharder stroomt, maar rechtstreeks. wordt dus gebruikt voor het vullen van de cv ketel, of tuin sproeien etc.

samengevat: naar mijn inschatting worden de kosten van het onthardingszout op jaarbasis ruimschoots gecompenseerd door het verminderde zeepgebruik, wasmiddel en schoonmaakmiddelen. levensduur van apparaten wordt er denk ik niet door verlengd. zoals ik al schreef: de vaatwasser heeft normaal een eigen ontkalker en de wasautomaat wordt ontkalkt door extra wasmiddel.

de aanschafkosten van de ontharder zelf is een ander verhaal. zelfs met alle besparingen denk ik niet dat je het ding ooit terug zal verdienen. daar staat echter het comfort tegenover. schoonmaken is een fluitje van een cent, niet meer met ontkalkrotzooi de badkamer schoonmaken, de gootsteen glimt na even een doekje er doorheen te halen, geen kalk in de wc, espressomachine na jaren nog als nieuw, geen kranen meer die verstopt raken door kalk. ik heb ook de indruk dat de smaak van het water lekkerder is, maar dat is persoonlijk en moet iedereen voor zichzelf uitmaken.