Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ar
Ara Nobilis - 01-08-2017 20:00:51
Geldzaken & Recht

Mag de bank de schuld van een rekening zonder toestemming op een andere zetten?

@iedereen:
waarom wordt er zo gereageerd tegen de vraagsteller i.p.v. de vraag te beantwoorden???! het lijkt wel of de bank hier niks fout doet...

jammer genoeg weet ik het antwoord hierop ook niet precies maar ik vermoed dat ze dit eigenlijk niet mogen doen; je hebt tenslotte geen opdracht daartoe gegeven. en ze doen dit natuurlijk altijd wanneer het hun uitkomt. tenslotte verdienen ze het meeste aan mensen met schulden.
verschillende vrienden hebben het al een paar keer meegemaakt dat ze dit doen. dat je daardoor in de problemen komt, interesseert ze niet. vooral abnamro en rabo heb ik (indirect) ervaring mee. hoe groter de bank des te arroganter. maar misschien doen alle banken dit...
het heeft ook geen zin om hier tegenin te gaan: je trekt altijd aan het korste eind bij banken.
daarom als je meerdere rekeningen hebt, laat deze niet bij één en dezelfde bank lopen. ook verzekeringen raad ik af om niet bij dezelde bank te laten lopen!

praktijk voorbeeldje: je autoverzekering wordt automatisch geïncasseerd. hierdoor kom je net iets onder je limiet terecht (en dat overkomt de meesten wel eens) maar over een paar dagen komt weer geld binnen - en dat weet de bank ook (bijv. salaris). maar de bank in zijn wijsheid vind het nodig om automatische overboeking ongedaan te maken (zit trouwens geen regelmaat in - soms doen ze het niet, soms wel). en dit heeft gevolgen: je krijgt een herinnering met verhoging. of erger: je krijgt een ongeluk en bent dan net 'even niet verzekerd'.
ander praktijk voorbeeldje: hypotheek van zeg €1000 wordt afgeschreven. en inderdaad er staat net even 5 tientjes te weinig op en je hebt het niet in de gaten (want je checkt niet elke dag je bank). je kijkt zodra je geld binnen is en ziet dat de hypotheek is afgeschreven en je salaris is gestort. wat je op dat moment niet ziet - want dit wordt soms pas later zichtbaar op je rekening - is dat de bank de hypotheek heeft teruggevorderd nog voordat je salaris erop stond. vervolgens krijg je de rekening van de hypotheek plus de verhoging. en die verhoging is niet misselijk omdat het grootste gedeelte van de hypotheek is pure rente die je betaalt - rente op rente dus. en dat gaat heel hard!

al met al kun je zeggen: eigen-schuld-dikke-bult. lekker makkelijk.
ik vind dat de bank menselijker moet handelen. tenslotte krijgen zij hun geld echt wel - de rente die berekenen ze tenslotte gewoon door op jou. of zouden ze echt bang zijn dat ze die €50 nooit zullen krijgen?
in deze maatschappij is de bank een noodzakelijk kwaad waar je niet zonder kunt (je salaris/uitkering kan tenslotte alleen op een rekening worden gestort). dus i.p.v. als een machtswellusteling te doen wat ze willen, zou het hun sieren en zelfs wenselijk zijn als ze menselijker zouden handelen.