Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

panter22
panter22 - 06-08-2017 08:36:22
Geldzaken & Recht

Als je een bijstand heb en je levensverzekering wordt uitbetaald word dat gekort

heb je toen je bijstand aanvroeg, opgegeven dat je een levensverzekering had afgesloten. zo ja, dan is er niets aan de hand en kun je het bedrag op je bankrekening krijgen, zonder dat de bijstand gekort wordt.
heb je het destijds opgegeven en was het niet mogeijk de levensverzekering af te kopen en hoefde dat ook niet, ook geen probleem.
heb je de levensverzekering verzwegen en is er door sociale zaken nooit een bankrekening onderzoek gedaan, dan kan de uitkering problemen opleveren. maar voor de zekerheid, stel je vraag aan het juridisch loket. www.juridischloket.nl (gratis juridisch advies)
in de rechtspraak wordt de volgende regel aangehouden: (uitspraak centrale raad van beroep, hoogste rechter voor dit soort zaken)

c. de afkoopwaarde van de levensverzekering


de raad is met de rechtbank van oordeel dat de afkoopwaarde van de levensverzekeringspolis bij de beoordeling van de bijstandsverlening moet worden betrokken. zoals de raad al vaker heeft geoordeeld (zie onder meer de uitspraak van 14 maart 2006, ljn av8541) dient de levensverzekering als in aanmerking te nemen vermogen te worden beschouwd als deze afkoopbaar is en deze afkoop redelijkerwijs kan worden gevergd. de raad neemt daarbij in aanmerking dat aan de wwb het beginsel ten grondslag ligt dat een betrokkene in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is voor de voorziening in de kosten van het bestaan. in dat verband komt aan het belang van een eventuele toekomstige voorziening in de vorm van een levensverzekering, gelet op het actualiteitsprincipe en het sluitstukkarakter van de wwb, geen betekenis toe. appellanten hebben niet aannemelijk gemaakt dat een eventuele afkoop niet van hen kan worden gevergd.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:crvb:2009:bk0488" target="_blank">https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:crvb:2009:bk0488