Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

uwjurist
uwjurist - 29-08-2017 09:29:44
Geldzaken & Recht

Functieverandering

beste vraagsteller,
men kan uw functie niet zomaar zo fors wijzigen en al helemaal niet uw salaris ineens verlagen. schakel z.s.m. een arbeidsrechtjurist in.


alvast enige algemene informatie:
het algemene uitgangspunt is dat een werkgever zoiets niet mag wijzigen zonder voorafgaande toestemming van de werknemer.
er zijn wel uitzonderingen. de werkgever dient een zwaarwichtig belang te hebben bij de wijziging, bijvoorbeeld om een mogelijk faillissement of ontslagen af te wenden. en dit werkgeversbelang dient zwaarder te wegen dan het belang van de werknemer, zodat het belang van de werknemer dient te wijken.
uit de rechtspraak blijkt wel van strikte voorwaarden:
•er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, welke voldoende aanleiding vormen voor het doen van een voorstel om de functie te wijzigen;
•het voorstel moet redelijk zijn, gezien alle omstandigheden van het geval.
•van de werknemer kan in alle redelijkheid gevergd worden, dat hij het voorstel aanvaardt.
of de wijziging redelijk is, hangt onder meer af van:
• de aard van de gewijzigde omstandigheden. een rechter zal een voorstel sneller redelijk achten, indien werkgever kan aantonen dat er in het bedrijf sprake is van zware bedrijfseconomische problemen. een voorbeeld is aanbieden van een lagere functie om het ontslag van de werknemer te voorkomen.
• de aard en ingrijpendheid van de wijziging. zo is het wijzigen van de functie aanzienlijk ingrijpender dan het afschaffen van een bonus.
• het belang van de werkgever. grote financiële problemen kunnen een gerechtvaardigd belang vormen, verhoging van de winst niet.
• het belang van de werknemer bij niet-wijzigen. bij overplaatsing kan bijvoorbeeld een rol spelen dat wegens persoonlijke omstandigheden de werknemer niet ver kan reizen. of er is sprake van zorgtaken.
• is er een redelijke afbouwregeling mogelijk?
• kijk er ook naar of er een cao van toepassing is (daarvan mag niet worden afgeweken), of dat een eventuele or geraadpleegd moet worden.
• en is de wijziging collectief of individueel?


met vriendelijke groet,
mr. monique doomernik