Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

th
thieu - 13-09-2017 12:44:54
Computers & Telefonie

Epson catridge bij vullen

De eerste deskjets (hp-deskjet) hadden een cartridge waarin a.d. bovenkant een simpel gaatje zat. in die eerste cartridges zat een soort sponsje dat de inkt bevatte, waardoor de cartridge heel eenvoudig bij te vullen was door middel van een injectiespuitje met zwarte vulpeninkt. dat kostte (toen hp) echter veel omzet, dus werd het bijvullen steeds moeilijker gemaakt.

de inkt werd er bijvoorbeeld in gewoon vloeibare vorm ingedaan zodat door het boren van een gaatje (om bij te vullen) de cartridge gewoon leegliep, met een enorme zooi als gevolg. ook daar zijn oplossingen voor, maar de fabrikanten vonden steeds wat nieuws. in de cartridges werden b.v chips ingebouwd die het aantal afgedrukte pagina's bijhoud. na een x aantal pagina's krijg je de melding: "cartridge leeg", ook al kun je er nog gewoon mee printen. er zijn printers die na die melding gewoon dienst weigeren tot er een nieuwe cartridge geplaatst is.
ik kan me daarom nog steeds ergeren aan het volkomen nodeloos afdrukken van een zogenaamde "testpagina" (liefts een hele blz in full color) als je ook maar iets met die printer doet. die cartridge moet gewoon zo snel mogelijk leeg.

er zijn lang winkels geweest waar je cartridges kon laten bijvullen. ik zie ze de laatste tijd niet zo veel meer. maar deze zijn b.v. ook in staat bij te vullen én de chip te resetten. verder hebben er de afgelopen jaren veel rechszaken gewoed van printerfabrikanten tegen bedrijven die alternatieve, goedkopere, cartridges aanbieden, vaak met "patentschending" als argument. gelukkig zijn deze (meestal) verloren door de printerfabrikanten. (autofabrikanten zijn b.v. ook niet blij met het aanbod van alternatieve auto-onderdelen)
ik denk dat door het aanbod van goedkopere cartridges er minder vraag is naar bijvullen.

een aloude commerciële wet zegt dat het er niet om gaat wat iets kost, maar dat het er om gaat wat je er voor kunt vragen. bij de inkjetprinters zijn de kosten per afdruk b.v. al heel lang plm 10 cent per pagina. worden die kosten hoger dan gaan mensen naar alternatieven kijken en dat kost weer omzet.

bottomline, navullen is steeds lastiger.
kijk bij het kopen van een printer naar de totaalprijs. dus kosten printer én kosten navullingen. kijk wat je per jaar aan pagina's denkt te printen. misschien is een laserprinter in jouw geval wel goedkoper.