Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 24-09-2017 18:33:18
Garantie & Verzekeringen

Is het discriminatie als bijvoorbeeld een verzekering alleen voor hogeropgeleide

Nee, dat mag gewoon. is trouwens onzin.


mogen verzekeraars anderen dan zomaar weigeren?


in principe wel, want verzekeraars hebben vrijheid van acceptatie. dat is een belangrijk uitgangspunt binnen het verzekeringsrecht, legt mop van tiggele uit. zelfs voor verplichte verzekeringen, zoals voor je auto, geldt die keuzevrijheid. „een verzekeraar moet iemand die geregeld dronken achter het stuur zit kunnen weigeren.” zo’n onverzekerbaar iemand kan altijd nog terecht bij http://www.rialto.nl/consument/" target="_blank">rialto – dat is een soort vangnetsysteem. verzekeraars dragen samen de kosten voor deze groep. van tiggele: „daar kan altijd iedereen een verzekering krijgen. de premies zijn alleen ontzettend hoog.”


de regel van vrijheid van acceptatie geldt alleen niet voor zorgverzekeringen. daar is juist een acceptatieplicht van toepassing waarbij verzekeraars iedereen moeten aannemen voor een basisverzekering. bij aanvullende pakketten mogen ze wel weer selecteren en zich richten op een specifieke doelgroep.


het weigeren van een bepaalde groep lijkt misschien op discriminatie, maar dat is het niet, zegt van tiggele. „zolang je met feiten aan kunt tonen dat een bepaalde groep gezonder is of veel veiliger rijdt, mag je die anders behandelen. je geeft ze bijvoorbeeld premiekorting.”
(https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/07/verzekering-alleen-voor-slimme-mensen-1553506-a718119" target="_blank">bron)

kijk ook hier: https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/garantie-verzekeringen/promovendum-verzekeringen?id=586080