Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sw
swat1500 - 24-11-2017 00:50:54
Geldzaken & Recht

Loonbevriezing

Deze vraag is inderdaad niet zo eenvoudig te beantwoorden. er bestaat geen wettelijke regeling daartoe. u bent dus afhankelijk wat hierover in uw arbeidsovereenkomst of cao is opgenomen.
een loonschaal is vaak verbonden aan een bepaalde functie. een andere functie binne het bedrijf kan een andere loonschaal inhouden.
vaak (maar niet altijd) kan een loonschaal uit periodieken bestaan. binnen die loonschaalkan je na een bepaalde periode (meestal een jaar) naar een volgende periodiek gaan.
na de laatste periodiek hoeft het niet zo te zijn dat je vervolgens een hogere loonschaal krijgt. zoals gezegd is de loonschaal vaak verbonden aan de functie. ook dat kan echter binnen de arbeidsovereenkomst of cao anders geregeld zijn. ook zou het zomaar kunnen zijn dat er voor uw bedrijf geen cao van toepassing is en in de arbeidsovereenkomst een vast salaris is afgesproken en niets over jaarlijkse loonverhogingen.  u heeft dan niet automatisch recht op een jaarlijkse loonverhoging en moet dat elk jaar weer met uw werkgever afspreken.
dit alles staat ook nog los van eventuele loonsverhogingen voor de gehele sector of een prijscompensatie.

voorbeeld ter illustratie:
ik werk bij een overheidsinstantie. aan mijn functie zit een loonschaal verbonden. deze loonschaal kent 10 periodieken. dit betekent dat zolang ik deze functie bekleed ik 10 jaar lang (bij goed functioneren) een periodiek krijg. na die 10 jaar krijg ik dus geen periodieken meer en blijf ik hetzelfde salaris houden.
wil ik dan een hoger salaris dan zal ik moeten sollicteren naar een (hogere) functie of mijn werkgever ervan zien te overtuigen dat mijn functie zo zwaar is dat deze hoger gewaardeerd moet worden.
daarnaast kent de overheid een cao. deze moet om de 2 jaar verlengd of vernieuwd worden. hierbij kan afgesproken worden dat vanwege prijsstijgingen of om de overheid aantrekkelijk te houden voor werkzoekenden alle salarissen met een bepaalt percentage of bedrag te laten stijgen.

het zou dus in mijn geval kunnen dat ik na een jaar werken op mijn basissalaris een periodiek krijg en (omdat er een nieuwe cao is gekomen)  een loonstijging van x%.
ben ik aan het eind van mijn periodieken dan krijg ik alleen de binnen de cao afgesproken loonstijging.

ts moet dus voor zichzelf uitzoeken of er voor de branche waarin hij werkzaam is een cao is afgesproken en wat daarin is geregeld. daarnaast moet ts in zijn eigen arbeidsovereenkomst kijken wat daarin is overeengekomen met betrekking tot het te ontvangen loon.
er zijn een groot aantal varianten mogelijk.