Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

lemmy
lemmy - 04-12-2017 21:25:07
Geldzaken & Recht

Marktplaatsoplichter zijn naam, adres en woonplaats!

Ga er maar van uit dat het opgegeven adres fake is. daar woont de 'verkoper' (oplichter) echt niet. het mobiele telefoonnummer is prepaid.
de brief van de ing kunt u in dit geval vergeten, dat is verkeerde informatie geweest. alleen bij een onverschuldigde betaling mag op een bepaald moment de naw van de ontvanger worden verstrekt. bij zo'n betaling is er bijvoorbeeld per ongeluk een verkeerd rekeningnummer ingevoerd, waardoor het bedrag is overgemaakt naar een bepaalde rekening wat niet de bedoeling was. bij fraude en oplichting is dat niet het geval, dan wordt het bedrag doelbewust naar die rekening overgemaakt.

doe echter wel altijd aangifte. de politie verzamelt de aangiftes (en dus ook de door de oplichters gebruikte rekeningnummers) in een database. hierdoor kan de politie een onderzoek bundelen en op die manier de groep achter de lui die de rekening ter beschikking stellen opsporen.

dit geld bent u helaas kwijt. als het ooit tot een strafzaak komt tegen de verdachte(n) én u heeft aangifte gedaan, kunt u zich voegen in het strafproces als benadeelde partij. via die weg kunt u dan proberen het bedrag terug te krijgen als de rechter de verdachte(n) veroordeelt. de kans dat er daadwerkelijk geld terugkomt is overigens vrij klein (iets met kale kip en plukken en zo).

tegenwoordig meldt de politie, zodra er drie aangiftes zijn gedaan waarbij hetzelfde rekeningnummer naar voren komt, de betreffende bank dat een houder van die rekening verdacht wordt van het plegen van strafbare handelingen/oplichting. pas dan kan die bank formeel actie uitvoeren (blokkeren van de rekening en vervolgens het opheffen van de rekening). het doen van aangifte is dus van belang om zo'n rekening zo snel mogelijk geblokkeerd te krijgen om toekomstige slachtoffers van deze oplichters te voorkomen.

voor wie het nog niet wist:
-kijk altijd hoe lang een account actief is op marktplaats e.d. oplichters hebben altijd zeer recent gecreërde accounts
-ophalen is bij oplichters nooit mogelijk. sta je er toch op, dan wonen/verblijven ze op een waddeneiland of iets dergelijks
-vraag het adres van de verkoper en check via streetview de woning. stel bijvoorbeeld vragen over de kleur van de voordeur
-bij twijfel: haak af. je gevoel is de beste raadgever. altijd!
-google het opgegeven rekeningnummer (zowel het oude korte rekeningnummer als iban) en het mobiele telefoonnummer
-vraag, nadat de verkoper/oplichter heeft aangegeven naar welk rekeningnummer je het geld kunt overmaken, om hem/haar 1 cent naar jouw rekening over te laten maken. als een mule zijn rekening ter beschikking heeft gesteld kan het zo zijn dat ook het internet bankieren ter beschikking is gesteld, dus zekerheid krijg je niet, maar het is wel weer een indicatie
-bel de klantenservice om na te gaan of het rekeningnummer bij de door verkoper opgegeven naam/adres hoort. banken mogen je geen gegevens verstrekken, maar er is op zich niets op tegen om op zo'n vraag simpelweg 'ja' of 'nee' te antwoorden.