Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hutch
hutch - 13-12-2017 10:09:00
Computers & Telefonie

Is garantie overdraagbaar?

Als ik de letter van de wet lees, lijkt mij dit een moeilijk tot niet afdwingbaar recht.

het http://wetten.overheid.nl/bwbr0005290/2017-10-10" target="_blank">burgerlijk wetboek boek 7 heeft het over de rechten van de koper. een koop tussen een verkoper die handelt in het kader van zijn handels- beroepsactiviteit (enz.) en een 'koper, natuurlijk persoon'.

verder heeft bw7 het over de verkoper en de koper, doelende op de persoon die het roerend goed (het artikel) gekocht heeft van de verkoper.

in art. 6a bw7 staat letterlijk:
"indien in geval van een consumentenkoop in een garantie door de verkoper of de producent bepaalde eigenschappen zijn toegezegd, bij het ontbreken waarvan de koper bepaalde rechten of vorderingen worden toegekend, dan kan de koper deze uitoefenen onverminderd alle andere rechten of vorderingen die de wet de koper toekent."

dus als er volgens de letter van de wet wordt gehandeld, heeft de koper van een tweedehands artikel geen rechten ingevolge het burgerlijk wetboek boek 7.
m.a.w. u (als koper van een particulier) kunt dit recht niet afdwingen van de verkoper die handelt ingevolge dit wetboek.

mogelijk dat u een verzoek kunt doen aan de persoon van wie u dat artikel gekocht heeft, om zijn/haar recht te kunnen uitoefenen.
maar dat hangt dan weer af van wat de (algemene) voorwaarden zijn van de verkoper (ingevolge bw7).

volgens mij is er nog geen jurisprudentie bekend m.b.t. een dergelijke zaak, vanwege het feit dat het meestal niet rendabel is om hiervoor een zaak te beginnen.

dus m.i. heeft u als 'tweede' koper geen recht op garantie van de verkoper, die het artikel nieuw verkocht heeft ingevolgen bw7.