Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Sa
Sabiinetj - 23-01-2018 03:32:23
Geldzaken & Recht

Erfenis en onder bewindvoering

Het klopt inderdaad dat de bewindvoerder bij bedragen hoger dan €1.500 verantwoording moet afleggen bij de kantonrechter. eigenlijk is dit heel goed, want dat betekend dat de bewindvoerder niet altijd zelfstandig mag beslissen over jullie geld en goederen! deze verantwoording zal gebeuren via een machtigingsformulier én hierbij moet je ook een begroting of offerte meesturen. je moet een rede geven wat je met het geld wilt gaan doen, dus moet je ook bewijzen kunnen aantonen. het verzoek zal worden bekeken door de kantonrechter en die beslist of jullie het geld krijgen of niet.

het is mij nu even onduidelijk of je nog in het traject zat, toen er sprake was van overlijden en de erfenis accepteren. en hebben jullie in de wspn gezeten (verplicht, opgelegd door rechter) of hebben jullie in de schuldhulpverlening (minnelijk traject, niet verplicht) gezeten? staan jullie nu nog steeds onder bewind (beschermingsbewind), nadat jullie uit het traject zijn gekomen? 

als je in de wspn (schuldsanering) zit en blijkt dat je de erfgename bent van de erfenis, dan wordt deze maar op een manier aanvaard door de bewindvoerder en dat is onder voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiaire aanvaarding). de erfenis zal altijd gestort worden op de boedelrekening, waarover alleen de bewindvoerder het beheer heeft, om hiervan de gemaakte schulden bij de schuldeisers te kunnen terugbetalen. 

je komt in aanmerking voor de schone lei nadat je je hebt gehouden aan de voorwaarden. het bedrag wat dan nog op de boedelrekening staat zal, nadat de schone lei door de rechtbank is uitgesproken en na aftrek van het salaris van de bewindvoerder en publicatiekosten of overige kosten, worden verdeeld over de schuldeisers. de schuldsaneringsregeling eindigt formeel na het verbinden van de slotuitdelingslijst. als er hierna nog belastingteruggaven worden ontvangen over de jaren voor en tijdens het wspn traject, vallen deze alsnog onder de boedel en wordt dit bedrag gestort op de boedelrekening. dit geld ook als tijdens het traject iemand overlijd en jij de erfgename bent. hiermee bedoel ik dat als de erfenis bijvoorbeeld pas gestort wordt als je al lang uit de schuldsanering bent, het niet naar jullie gaat. dit komt omdat je erfgename was en recht had op het geld toen je nog in de wspn zat en gaat het waarschijnlijk alsnog naar de schuldeisers.