Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 07-03-2018 14:20:15
Huishouden & Energie

Buren geluidsoverlast (wordt mogelijk rechtzaak)

Geluid meten en berekenen is ingewikkelde materie.

de berekening van geluid in db is logaritmisch.
3db harder is 2x zo hard in de ervaring van mensen.

dat betekent dat een geluid van 53 db 2x zo hard is als een geluid van 50db.

een geluid van 56 db is 2x zo hard als een geluid van 53 db.
(en 2x2=4x zo hard als een geluid van 50 db)

een geluid van 59 db is 2x zo hard als een geluid van 56 db, 4x zo hard als een geluid van 53 db en 8x zo hard als een geluid van 50db.

stellen dat 2 db verschil gelijk staat aan het vallen van een zakdoekje kan dus echt niet.

dit gezegd hebbende...

de buurman had geen dure spullen hoeven regelen, er zijn goede en goedkope (bv. trust starzz voor nog geen e.20) en zeer bruikbare microfoons te koop waarmee je prima langdurige (bv. 2 of 3 weken) geluidopnamen kan maken en via freeware op bv. een laptop kan verwerken / analyseren. je moet even weten hoe en wat, maar dit kan wel werken.
nooit afgaan op meting met een mobiele telefoon - die microfoontjes en app'jes kunnen enorme afwijkingen geven, zowel naar boven als naar beneden (tot wel 40 db verschil met professionele meters).
als de buurman een logboekje bijhoudt, wanneer hij overlast ervaart / geluiden hoort, helpt dat bij het terugluisteren en interpreteren van de bestanden. is er bv. ook overlast als u helemaal niet thuis bent? kan er getest worden in aanwezigheid van een paar onafhankelijke personen waarbij u in huis bent, loopt, deuren opent en sluit en  de buurman in aanwezigheid van ook een of twee onafhankelijke personen aangeeft wat hij ervaart / hoort?
scheelt het als u bv niet op schoenen maar op sloffen loopt? zou het helpen als u van die kleine schuimkussentjes op de deurpost aanbrengt? 

blijft wel overeind dat er een regelement is, waar uw laminaat ondervloer kennelijk niet aan voldeed. het lijkt me dat juridisch gezien, als 'men' het hard wil spelen, daar geen speld tussen te krijgen is, maar het altijd beter te proberen in overleg (praten, praten, praten en luisteren, luisteren, luisteren) tot een aanvaardbare oplossing te komen dan een juridisch traject in te gaan.