Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

d.
d.prager - 23-03-2018 09:49:42
Huishouden & Energie

Ga niet over op electriciteit: het is duurder dan gas!

bijna goed. maar dat verhaal van de energiemeester gaat van het verkeerde principe uit. het klopt wanneer je de energie van 1m3 gas verbrandingswaarde omzet naar warmte uit elektriciteit. gemakshalve kun je dan zeggen dat 1m3 gas á € 0,60 evenveel warmte afgeeft als 10kw elektriciteit á € 2,00. op die manier is gas inderdaad bijna 3x zo duur.


feit is echter dat je met de huidige techniek geen elektriciteit omzet wordt in warmte maar, warmte wordt verplaatst. bijvoorbeeld met een lucht/water warmtepomp of een water/water warmtepomp. het elektrische energieverbruik gaat hem dan niet in het verwarmen zitten maar in het verplaatsen van warmte waarbij rendementen worden gehaald van 75%. ofwel (1kw elektrische energie + lucht of water) = 4kw warmte. met 2,5 kw elektrische energie (lucht en water uit de grond zijn gratis) kan je dus 10kw aan warmte genereren voor á € 0,50.


het is dus zelfs iets goedkoper dan gas. het enige minpuntje… de installatie kost je minimaal € 10.000,-. bij een verbruik van 1000 m3 gas per jaar spaar je dus 100,- euro uit en na 100 jaar heb je je investering eruit (als je dan nog leeft). nog los van het jaarlijkse onderhoud en eventuele reparatiekosten. de levensduur van een warmtepomp is niet langer dan 10 á 15 jaar.