Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 19-04-2018 21:34:51
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte 2017: aftrek kosten i.v.m. ziekte. gemiddelde berekening vervoerskosten geaccepteerd en hoe zit het met bewijzen in doktersafspraken en bewassingskosten?

Het is eigenlijk heel simpel.

als u door ziekte kosten maakt aan extra bewassing en dergelijke, mag u € 300,00 opvoeren, zonder daarvoor enig bewijs aan te hoeven dragen. dus geen doktersverklaring of wat voor flauwekul dan ook. bij dat hogere bedrag moet u wel bewijs overleggen. denk dan bijvoorbeeld aan iemand met kanker, die zeer sterk vermagerd is, en daardoor allemaal nieuwe kleding moet kopen, of een verlamd persoon, totaal incontinent, of andere akelige toestanden. 

wat betreft de vervoerskosten het volgende. die € 0,19 is slecht bedoeld voor het “bezoeken” van een zieke die in een ziekenhuis of andere instelling verpleegd wordt en dan nog slechts als die persoon tot het huishouden behoort en nog meer voorwaarden. slaat dus niet op u. 

voor uw vervoerskosten die u maakt om de dokter, tandarts, apotheek, fysiotherapeut en ziekenhuis te bezoeken, mag u de werkelijke kosten per openbaar vervoer, taxikosten, of een bedrag per kilometer opvoeren. plus de parkeerkosten. 

maak voor uzelf een lijstje aan de hand van uw agenda of polikliniek kaarten, met de data van  medische bezoeken en daarnaast de afstand volgens google maps of zo, maal twee, en reken uit hoeveel kilometers u hebt gemaakt. of dat iemand anders u gereden heeft.

de belastingdienst verwacht helemaal niet van u dat u dat op de cent gaat zitten uitrekenen, maar accepteert zonder morren een bedrag van € 0,35 tot € 0,40 per kilometer vice versa. 

dan zijn er daarnaast nog eventuele extra vervoerkosten waarvoor u wel moet gaan rekenen. als u bijvoorbeeld gehandicapt bent, en daardoor alles met de auto moet doen, een gehandicapten parkeerplaats moet aanvragen, de auto moet laten aanpassen enzovoort. maar dit is, neem ik aan niet voor u van toepassing.