Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 20-04-2018 20:58:52
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte 2017: aftrek kosten i.v.m. ziekte. gemiddelde berekening vervoerskosten geaccepteerd en hoe zit het met bewijzen in doktersafspraken en bewassingskosten?

berekening vervoerskosten arts / specialist / ziekenhuis


algemeen:


uitgaan van de berekeningsmodule anwb of cijfers van de consumentenbond /nibud om de kosten per autokilometer vast te stellen geeft een indicatie, maar is bij verantwoording van de werkelijke kosten per kilometer voor de belastingdienst niet voldoende. meestal is de indicatie aan de hoge kant en kan de belastingdienst niet akkoord gaan met de berekening via deze module. deze module gaat immers uit van algemene gemiddeldes bij kosten als garagekosten / motorrijtuigenbelasting e.d. zo maakte ik vorig jaar mee dat een 'strenge' inspecteur de opgevoerde kilometerkosten a € 0,62 / km (werkelijk € 0,80) met het anwb-model als uitgangspunt niet accepteerde en in eerste instantie zelfs terugzette naar € 0,19 / km.


 


de consumentenbond geeft praktische en bruikbare informatie over de berekening, maar constateert tevens het volgende:


de consumentenbond betreurt het dat de berekening van vervoerskosten zo ingewikkeld is. spijtig genoeg schiet de belastingdienst niet te hulp met aanvullend beleid of rekenhulpen waarmee burgers makkelijker de aftrekpost kunnen krijgen die de wetgever hen heeft toegekend. integendeel, de belasting geeft geen handvaten, maar is soms wel bijzonder kritisch op de berekening die je maakt. er is een aantal rechtszaken geweest waarin de belastinginspecteur alle details uit de kast haalt om berekeningen onderuit te halen. overigens niet altijd met succes. de rechter geeft echter aan dat de rekenmethodes die de belastingdienst zelf gebruikt ook veel te wensen overlaten.


 


de werkelijke kosten kunnen zeer gevarieerd zijn. het uitgangspunt: doe voor een 'gewone' auto maar € 0,35 / km is het 'natte vingermodel' en wat kort door de bocht. nogal van belang zijn de afschrijfkosten en vooral ook het totaal aan gereden kilometers. ook de garagekosten kunnen per jaar nogal verschillen. mensen die een betrekkelijk nieuwe middenklasser hebben en (erg) weinig kilomters rijden (minder dan 5000 km / jaar bijvoorbeeld) komen al gauw uit op een werkelijke kilometerprijs van ca. € 1 per kilometer. zo zijn er ouderen die met de auto maar een enkele duizend kilometer per jaar rijden waarvan de helft van de kilometers naar arts, specialist, ziekenhuis! een auto van 20 jaar oud met 10.000 of meer km per jaar en niet al te hoge garagekosten zal de € 0,35 niet halen. meestal zal € 0,35 tot € 0,40 km wel aan te tonen zijn. essentieel hierbij is of de administratie op orde is.


in de berekening van de werkelijke vervoerskosten is van de volgende kosten uit te gaan (aangegeven op de site van de belastingdienst):


autokosten
hierbij gaat het om:



* brandstofkosten


* houderschapsbelasting (motorrijtuigenbelasting)


* verzekeringspremie voor de auto


* afschrijving


* onderhoudskosten


* overige kosten, zoals kosten van de wasstraat



1. brandstofkosten


je neemt het totaal aan jaarlijks gereden kilometers in het belastingjaar. hierbij is nodig dat de staten van de apk-keuring nog beschikbaar zijn. op deze staten is de actuele kilometerstand vermeld. vervolgens is te onderzoeken hoeveel kilometers de auto per liter rijdt bijv. 1:14


n.b: voor de kosten van de brandstof neem je de gemiddelde kosten in dat jaar per liter bij een onbemande pomp. deze gemiddelde kosten per liter benzine / gas / diesel zijn op internet te vinden.



2. houderschapsbelasting / wegenbelasting


te vinden op bankafschrift van het belastingjaar


 


3. verzekeringspremie


te vinden op bankafschrift of nota verzekeraar



4. afschrijving


deze berekening is enigszins lastig. een lineaire afschrijving wordt bij een particuliere aangifte niet geaccepteerd. (elk jaar dezelfde afschrijving) de degressieve methode is hier de aangewezen weg. d.w.z. in de eerste jaren meer afschrijving dan in de laatste jaren.


de methode werkt als volgt:


nieuwprijs auto (met nota aan te tonen voor de inspecteur) – stel 10% afschrijving per jaar en een nieuwprijs van € 20.000


1e jaar: afschrijving is 10% van € 20.000 is € 2000 waarde na 1 jaar € 18.000


2e jaar: afschrijving is 10% van 18.000 is € 1800 / waarde na 2 jaren is € 16.200


3e jaar: afschrijving is 10% van € 16.200 is € 1620 / waarde na 3 jaren is € 14.580 enzovoort.


na 10 jaar: je kan de waarde na 10 jaar met een rekenmachine als volgt uitrekenen:


€ 20.000 x 0,9 ^10 (0,9 is 90% van de resterende waarde / ^ het dakje is aanwezig op de meeste rekenmachines en berekent 0,9 tot de tiende macht, 10 is 10 jaar) waarde na 10 jaar is € 6973


5. onderhoudskosten


te denken valt aan de nota van de garage, maar ook de artikelen die voor de auto zijn aangeschaft. voorbeeld: kosten van winterbanden / opslag, incidentele kosten zoals accu vervangen e.d. daarnaast kosten voor de wasstraat bijvoorbeeld.

voorbeeld:
er is 8000 km in een jaar gereden waarvan 800 km. naar arts, specialist, ziekenhuis. de opgetelde kosten zijn € 4000
de kosten per kilometer zijn dus in dit voorbeeld € 0,50 / km opgevoerd kan worden 800 x € 0,50 is €
400 evtl. kunnen de parkeerkosten nog  worden meegenomen, hoewel deze kosten formeel in het totaal aan kosten moeten worden meegenomen. (aan de lijst dus no. 6 toevoegen) belastingplichtige kan besluiten om niet al te scherp te rekenen door bijvoorbeeld uit te gaan van € 0,40 / km
n.b: de inspecteur moest knarsetandend met de opgevoerde €
0,62 / km akkoord gaan. lees ook hier wat de belastingdienst over vervoerskosten zegt.
n.b: de meeste ziekenhuizen verstrekken wel een uitdraai van de gemaakte bezoeken per jaar.