Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 26-04-2018 12:35:24
Geldzaken & Recht

Vragen rond inkomstenbelasting en overlijden

Gecondoleerd met het verlies van uw vader.

het verstandigste is te wachten tot volgend jaar en dan de aangiften te doen. soms blijft de digid van een overledene nog werkend en dan zou u voor beiden digitaal aangifte kunnen doen. maar werkt de digid dan niet meer, dan voor uw vader met het f biljet en voor uw moeder gewoon digitaal. is meer werk, want bij beide aangiften moeten ook de gegevens van de ander vermeld worden. en u kunt dan schuiven, voor zover dat met die posten mag, dat het per saldo het gunstigst uitkomt. 

een voorlopige aanslag op naam van iemand, kan niet naar een ander overgeheveld worden.

als u schuift met posten, moet er sowieso voor beiden aangifte gedaan worden, of de een of de ander dan niets (meer) zou hoeven betalen, is niet van belang. ook als iemand een “uitnodiging” krijgt om aangifte te doen, moet er onafhankelijk van de uitkomst aangifte gedaan worden. 

ik heb natuurlijk geen idee hoe groot de nalatenschap is van uw vader, maar omdat u het hebt over betalen van erfbelasting, moet dat toch een aardig bedrag zijn. 

als de erfbelasting in 2018 betaald is, kan die uiteraard niet per 1-1-2019 opgevoerd worden als schuld. en per 1-1-2018 al helemaal niet, want toen was er nog geen schuld. 

als er in het testament niets anders is geregeld, mag uw moeder uiteraard de kindsdelen onder aftrek van de erfbelasting, geheel of gedeeltelijk, uitbetalen in 2018. dat verlaagt haar box 3 per 1-1-2019. of een voorschot daarop.

de aangifte voor het erfrecht volgt automaisch vanzelf. 

het komt mij niet logisch voor dat er voor uw vader nog een kleine nabetaling zou moeten volgen. hij heeft hooguit vier maanden inkomen gehad en er is ook nog een voorlopige aanslag betaald. 

het inkomen van uw moeder wijzigt sterk tov 2017. in verband met haar eigen inkomen, plus nu daarnaast wellicht een weduwepensioen en wellicht de alleenstaande ouderenaftrek.