Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 27-04-2018 02:27:52
Geldzaken & Recht

Vragen rond inkomstenbelasting en overlijden

Veel van uw vragen zijn overbodig als uw ouders beide een digid hebben. de inlogcodes zullen met nagenoeg 100% zekerheid ook volgend jaar nog werken. uw keus voor voljaars fiscaal partnerschap is de juiste. vader heeft maar relatief kort in 2018 geleefd. de erven vader zullen gezien de heffingskortingen (veel) geld terug kunnen krijgen. moeder heeft zeer ws. recht op nabestaandenpensioen. ze krijgt voor 2018 de alleenstaande ouderenkorting. (niet ouderenaftrek - die bestaat niet) deze korting is niet afhankelijk van inkomen en krijgt men als er een (recht op de) aow voor alleenstaanden is. als vader geen ouderenkorting had omdat zijn inkomen hoger was dan € 36.000 zal die korting nu wel op zijn inkomen gegeven worden.
aan uw vragen en voorlopige conclusies is te zien dat uw vooronderstellingen teveel zijn gebaseerd op de aangiftes tot nu toe. u bent een 'uitzoeker' ik raad u aan om naast de tips op deze site de aangifte van 2018 uit te proberen met de link van hieronder. hierbij met als uitgangspunt dat het hoogste inkomen niet meer van vader is maar van moeder. aftrekposten dus naar moeder, box-3 vermogen ws. voor een (groot) deel toebedelen aan vader (opvullen heffingskortingen)

de verdeelposten zullen simpel zijn. zeer waarschijnlijk worden die aan moeder toebedeeld. naar het belastingkantoor zou ik zeker niet gaan. die maken als de hond van pavlov de keuze voor deels fiscaal partnerschap. met, zoals ik in de praktijk zie, een belastingschade van vaak honderden en soms meer euro's.
er is box 3-vermogen. alleen daarom al de keuze voor voljaars fiscaal partnerschap.
tip: u kunt met de gegevens die u ter beschikking staan (jaaropgaven - saldi bank / spaarrekeningen) een blanco belastingformulier van het kennisnetwerk invullen. zo kunt u nu al al aardig zien wat de uitkomsten zijn van de belastingterugggave vader in 2018 zullen zijn. en ook de uitkomsten voor moeder. kiest u voor 2017, want voor 2018 is uiteraard nog slechts de va beschikbaar die niet goed weergeeft hoe de werkelijke aangifte 2018 eruit zal gaan zien. zie: https://opleiding-ola.belastingdienst.nl/onlineaangifte/ih/2017/?casusid=162#aangever" target="_blank">hier

vakbonden zijn niet specifiek in de materie van overlijden ingevoerd. ouderenbonden: veel hangt af van de invuller die thuis komt. het kan goed gaan, maar verwacht geen optimale informatie en invulling. vooral aan kennis van het duiden van de cijfers schort het vaak. dit zeker als het op verdelen box 3 vermogen en aftrekposten aankomt en ook de uitleg onder: bekijk in het overzicht.

op het gebied van de toeslagen is het bij overlijden niet veel beter bij (vrijwilliger)organisaties: slechts een enkele vrijwilliger kent de fijne kneepjes op dit gebied. let u erop dat óók in de periode voor overlijden er recht kan ontstaan op toeslagen. het inkomen van vader is immers veel lager (enkele maanden) dan het ingeschatte inkomen op jaarbasis. de reactie van 'ervaringsdeskundige' piet87654 laat zien dat er weliswaar wat kennis is opgedaan, maar niet de kennis om fiscaal de f-aangifte te scheiden van de aangifte erfbelasting. een notaris inschakelen kan natuurlijk, maar als je alle papieren zelf moet aanleveren, is het eigenlijk wel net zo eenvoudig om stap voor stap zelf de aangifte erfbelasting te doen. en misschien even iemand mee te laten kijken die ook enige ervaring heeft op dit gebied. de waarde van de inboedel wordt veelal op € 0 gezet (zie reactie tijger1)