Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 29-11-2005 13:47:17
Geldzaken & Recht

Domeinnaamregistratie

dit is juridisch een lastige kwestie.


uiteraard kun je altijd via de rechter proberen de domeinnaam op te eisen. in je voordeel werkt dat de domeinnaam niet in gebruik is, in je nadeel werkt dat de domeinnaam al bezet is/was op het moment dat je de merknaam laat registreren. met inschrijvingen kvk heb je overigens vrijwel geen poot om op te staan, de kvk schrijft alleen maar in.


helemaal wettelijk gezien heb je recht op een merknaam als je  aantoonbaar de eerste bent die die merknaam in de media communiceert binnen de categorie waarbinnen je activiteiten vallen.
dat geldt ook voor het merkenbureau !!  registratie bij het merkenbureau benelux is dan ook zeker geen garantie dat je de rechten op die merknaam altijd zult hebben/behouden. toch is het wel heel verstandig de merknaam daar vast te leggen.


als ik een inschatting zou moeten maken van de situatie:
1. je hebt de merknaam geregistreerd bij het merkenbureau
2. je bent met het merk naar buiten getreden (in de media)
3. de domeinnaam is alleen gereserveerd door een ander
dan maak je een goede kans in de rechtszaak, maar meestal komt het niet zover. de houder van de domeinnaam is meestal wel bereid deze voor rond de 1500 euro over te dragen en dat zijn vaak al de kosten van de rechtszaak. jurispredentie leert dat rechters in dit soort gevallen beide partijen de onderhandelingskamer weer insturen om alsnog een deal te sluiten. 1500-2000 euro is dan wel een redelijke uitkomst.


eisen kun je dus wel, maar alleen via de rechter.
je moet je recht halen als je denkt er recht op te hebben, het gaat dus zeker niet automatisch.
en de uitkomst van een werkelijke uitspraak van de rechter zal gebaseerd zijn op de belangen van beide partijen. iemand die niets met een domeinnaam doet heeft weinig belang. iemand die wel belang hecht aan de domeinnaam, maar daar bij registratie van een merknaam geen onderzoek naar doet staat ook niet sterk.