Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

kc
kcdb - 23-05-2018 17:16:34
Computers & Telefonie

Gijzelingssoftware

Gijzelingssoftware? weet u wel wat dat is? of wordt er hier weer flink overdreven.

gijzelingsoftware is dat een kwaadwillige uw systeem, vaak door eigen onkunde door lukraak ergens op te klikken, volledig blokkeert en u met uw computer helemaal niks meer kan, totdat u een bedrag aan de crimineel overmaakt, of op een andere slinkse manier uw systeem weer ontgrendeld (ge-decrypt) krijgt. bij u is heel wat anders aan de hand. het grote verschil is dat u na de update en het antwoorden van wat vragen uw computer gewoon weer kunt gebruiken. alleen uw ongeduld zit u in de weg en dat lijdt tot dit soort overdreven reacties.

ms-windows kent tegenwoordig twee soorten updates.
1) kleine ofwel tussendoor updates. daar merkt u doorgaans weinig van behalve een melding waarna je na enkele minuten de computer weer kunt gebruiken. vaak zijn dit updates van geringe grootte die u juist tegen inbreuk van kwaadwilligen beschermen.
2) grote updates. eigenlijk is het bij dit soort updates zo dat u een geheel nieuwe versie van de windows-versie aangeboden krijgt. eigenlijk net zo iets als de overstap van windows 8 naar windows 10. met dit verschil dat het nu gewoon windows 10 blijft heten, maar in de achtergrond een geheel nieuwe versie (release) van het besturingssysteem wordt geinstalleerd. een aantal van de persoonlijke instellingen blijft behouden, daar merkt de gebruiker na de update weinig of niets van. maar voor een aantal cruciale instelling begint de nieuwe windows-release weer van kiet af aan. daarom krijgt u die vragen die u weer moet beantwoorden.

nog een cruciaal verschil met echte gijzelingssoftware: bij gijzelingssoftware moet u betalen om uw systeem weer werkend te krijgen. de nieuwe versie (grote update) van windows krijgt u helemaal gratis.

nou, dat is toch aardig van onze vrienden uit redmond. genoeg om even iets meer geduld te hebben.