Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

di
divert - 04-06-2018 12:58:01
Huishouden & Energie

Heeft er iemand ervaring met waterontharders?..

Apparaatjes die je om de waterleiding heen doet werken niet.

wat wel werkt is een ionenwisselaar. deze werkt door middel van een tank (waar het water doorheen stroomt) met daarin harskralen/korrels die de calcium uit het water verwijderen. wanneer deze kralen verzadigd zijn dienen ze te regenereren door ze te spoelen met pekelwater. dit gaat uiteraard automatisch. de onthardingsinstallatie is hiervoor voorzien van een vat waarin je onthardingszout doet (net zoals bij de vaatwasser).

ik heb sinds 2008 een ionenwisselaar staan. ben er erg tevreden over. had hem gekocht na de verbouwing van de badkamer. hier ligt een donkere natuurstenen vloer in die helemaal wit uitsloeg van de kalk. daar heb ik nu geen last meer van.

verder: geen kalkaanslag meer in het espressoapparaat, minder zeep nodig in de wasmachine en schoonmaken is in zijn algemeenheid makkelijker als je nergens meer kalkaanslag hebt.

verhalen dat je kalktabletten moet slikken als je een ontharder hebt zijn onzin. je zou ongeveer 30 liter water koud leidingwater per dag moeten drinken om aan je adh calcium te komen met water. kortom, bijdrage van leidingwater aan je calciumbehoefte is verwaarloosbaar. zie ook de website van het voedingscentrum. daar wordt water niet eens genoemd als bron voor calcium. wel melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.