Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

So
Souldjer - 09-06-2018 10:45:29
Geldzaken & Recht

Scannen van id of rijbewijs bij lidl

Erg grappig dit. legaal, illegaal? begrijp de consternatie niet.
lidl haalt je id door een scanner met maar 1 functie. is de leeftijd juist, ja of nee?
groen is oke, rood is helaas. omdat men dit fysiek ziet is het blijkbaar een probleem.

sta ik bij de ah met alcohol, nemen ze mijn legitimatie aan en moet de medewerker mijn geboortedatum invoeren in het scherm.
groen (of wat voor melding ze dan ook maar krijgen) is oke, anders niet.

beiden doen precies hetzelfde, ze scannen of voeren de geboortedatum in.
dit zegt de autoriteit:

kopie of scan identiteitsbewijs

een organisatie mag uitsluitend een volledige kopie of scan, dat wil zeggen waarbij alle persoonsgegevens zichtbaar zijn, van iemands identiteitsbewijs maken als de organisatie daartoe wettelijk verplicht is.
 
dit geldt ook voor het scannen van het identiteitsbewijs waarbij een organisatie persoonsgegevens van iemands identiteitsbewijs ‘leest’. een organisatie mag alleen alle persoonsgegevens ‘lezen’ als een organisatie daartoe wettelijk verplicht is.


blijkbaar refereert men met illegaal aan de laatste zin: een organisatie mag alleen alle persoonsgegevens 'lezen' als een organisatie daartoe wettelijk verplicht is.

maar dan blijft bij mij de vraag, wat lezen ze? en wat zijn alle persoonsgegevens? want ze lezen niet wie je bent, waar je woont en weet ik veel wat er allemaal nog meer op staat. ze checken alleen mijn leeftijd. ah scant niet, maar voert het in. is dat wel legaal? erg grijs gebied wat mij betref, zolang dat niet duidelijk is blijft de vraag staan of het illegaal is.