Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
gerke3 - 11-06-2018 17:35:28
Vrije tijd & Tuin

Is een kattenverjager legaal?

Is het een kattenverjager dat werkt met behulp van een sensor? het sensor bereik kan vaak ook ingesteld worden. hoe groter het bereik, des te meer kans dat hij aanslaat. de sensor registreert bewegingen en gaat dan af. een bewegende tak kan er voor zorgen dat het toestel zich steeds inschakelt. je hebt ook mogelijk duurdere systemen dat op warmte bronnen afgaat. 

daarnaast heb je nog systemen dat continue om de zoveel seconden een pieptoon genereert. bereik van zulke toestellen is tot maximaal 45 meter. de meeste systemen kun je inderdaad op toonhoogte instellen. echter de meeste kattenverjagers zijn van goedkope kwaliteit waardoor het geluid niet altijd even zuiver van toon is. dan hoor je een kakofonie aan pieptonen. 

ik zie hier dat de katten weinig van het geluid aantrekken. wel zie ik dat kinderen die voorbij het toestel lopen, welke staat gericht op de openbare weg hun handen op de oren doen. het geluid is behoorlijk irritant en drukt op mijn oren. men spreekt van ultrasone geluidsgolven terwijl het vaak om hoogfrequent geluid gaat. het menselijk gehoor gaat tot circa 20.000 hertz. daar waar het de ene niet hoort, zal de ander het duidelijk horen. net zoals je naar een audiocien gaat die registreert welke pieptoontjes wel of niet hoort. iemand die werkt bij zo'n dergelijke webshop krijgt veel klachten binnen over deze apparaten. de meeste mensen sturen het toestel weer terug omdat ze zelf het geluid ook kunnen horen. en dan staat hij boven de 20.000 hertz ingesteld.